Afbeelding

Miljoenen voor nieuwe metro’s naar het strand

Algemeen 2 keer gelezen

Rotterdam - De Europese Investeringsbank (EIB) en de RET hebben een leningsovereenkomst van 120 miljoen euro getekend. Het geld wordt gebruikt voor de aanschaf van 22 nieuwe metrotoestellen en het vernieuwen van de spoorbeveiliging van het Rotterdamse metronetwerk.

Zestien nieuwe metrotoestellen gaan rijden op de Hoekse Lijn, de metroverbinding tussen Rotterdam en Hoek van Holland die vanaf september 2017 in gebruik wordt genomen. Daarnaast komen er zes nieuwe metrotoestellen om vaker te rijden in de spitsuren op metrolijn E, die rijdt tussen Rotterdam en Den Haag. De spoorbeveiliging van het bestaande Rotterdamse metronet is vernieuwd en de nieuwe beveiliging wordt geïnstalleerd op de Hoekse lijn. 

De nieuwe metro’s kosten ongeveer 5 miljoen euro per stuk en worden vanaf 2017 ingezet op de genoemde trajecten. Dankzij de investering en de uitbreiding van de Hoekse Lijn zullen naar verwachting tot wel 80 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd kunnen worden.

“De RET voldeed aan alle eisen op het gebied van maatschappelijke relevantie, duurzaamheid en technische innovatie, waardoor wij 120 miljoen tegen een rentepercentage van minder dan 1% kunnen lenen. Zo besparen we 3 miljoen euro aan rente per jaar. Hoe minder geld we betalen aan rente, hoe lager onze kosten, hoe minder subsidie we nodig hebben. Zo snijdt het mes aan twee kanten”, voegde Pedro Peters, CEO van RET, toe. Miljoenen voor nieuwe metro’s 

Uit de krant