Blijheid in Bergpolder-Zuid. geplande sloop ging niet door, in plaats daarvan is alles flink opgeknapt.
Blijheid in Bergpolder-Zuid. geplande sloop ging niet door, in plaats daarvan is alles flink opgeknapt.

Bergpolder-Zuid viert feest, want er zijn toch geen woningen gesloopt

Algemeen 242 keer gelezen

Rotterdam - De oplevering van 155 sociale woningen in Noord is een feit. Het gaat om twee woonblokken die zijn gebouwd in 1934 aan weerszijden van de Savornin Lohmanlaan.

De wijk Bergpolder-Zuid werd in 2011 benoemd als krachtwijk. Daarom werd de sloop - met nieuwbouw in het vooruitzicht - aangekondigd. Door haar financiële positie kon Vestia deze plannen niet uitvoeren, en werd er gekozen voor groot onderhoud. Gisteren werd de oplevering gevierd.

Bewoners

Niet alleen de financiële positie van Vestia zorgde er voor dat de sloop niet doorging, ook de bewoners zagen het liever anders. In 2011 heeft een bewonerscommissie zich ingezet om sloopplannen tegen te houden. In 2015 maakte sloop – door bewonersinzet en financiële redenen - plaats voor groot onderhoud. De leden van de bewonerscommissie hebben daarom vanaf het begin meegepraat over deze onderhoudsplannen. Voorzitter Rien Tuk: “Goed nieuws is dat na dit groot onderhoud geen huurverhoging plaatsvindt, maar alleen de reguliere jaarlijkse huurverhoging. In de voorbereiding dachten we actief mee. We droegen aandachtspunten aan voor verbetering van de woningen en begeleiding van de bewoners. We zijn blij dat Vestia veel aanbevelingen heeft overgenomen. De toepassing van energiebesparende maatregelen zorgt dat het wooncomfort van de woningen verbetert.”

Vestigingsmanager van Vestia Gert den Ouden: “De werkzaamheden aan deze ‘PWS-blokken’ waren ingrijpend voor de bewoners, maar we zijn allemaal bijzonder trots op het resultaat. Wij vinden het belangrijk dat we kunnen blijven investeren in de sociale huurwoningen in Rotterdam.”

Kozijnen

Er zijn nieuwe kozijnen met isolerende beglazing geplaatst, er is extra dakisolatie en nieuwe dakbedekking aangebracht en de gevels inclusief de balkons zijn aangepakt. Ook zijn de entrees en trappenhuizen in oude stijl hersteld en de bergingen vernieuwd. Waar nodig zijn werkzaamheden uitgevoerd in de keuken, badkamer, toilet en aan de vloer.

Donderdag was er een opleverfeest in een feesttent met live-muziek en een brassband. Er werden milieutips gegeven en er was een kleine tentoonstelling met historisch fotomateriaal. De PWS-blokken zijn in 1934 gebouwd en tot in de jaren ‘90 bezit waren de blokken het bezit van Patrimonium Woningstichting (PWS). In de twee blokken zijn er 155 huurwoningen, verdeeld over 25 portieken. Ze staan op de Bergpolderstraat, Bergselaan, Insulindestraat, De Savornin Lohmanlaan en de Troelstrastraat .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant