Afbeelding
Foto: Erik van Idsinga

Nieuwe groep behartigt belangen Rotterdamse volkstuinders

Algemeen 619 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht. Wil je ook iets insturen? Dat kan via www.dehavenloods.nl!

Een nieuwe groep staat op om, na het opheffen van de Rotterdamse Bond van Volkstuinders, de belangen van de Rotterdamse volkstuinders te behartigen.

Rotterdam heeft zo’n 5000 volkstuinen, verdeeld over ca. 40 tuincomplexen. De afgelopen 75 jaar verhuurde de Rotterdamse Bond van Volkstuinders (RBvV) de tuinen namens de gemeente en was tevens de belangenbehartiger voor de volkstuinders.

Na de opheffing van de RBvV in januari van dit jaar heeft de Gemeente Rotterdam in de Stichting Volkstuinen in Nederland (SVIN) een nieuwe beheerder gevonden voor de Rotterdamse volkstuinen. De SVIN houdt zich uitdrukkelijk alleen bezig met verhuur en beheer van de grond en niet met de belangenbehartiging van de individuele tuinder.

Reden voor een zestal (oud)bestuurders met een volkstuinhart om te kijken of er mogelijkheden waren om dit gat te dichten. Onder de werknaam ‘Initiatiefgroep Volkstuinbelangen Rotterdam’ (IGVR) zijn deze enthousiaste volkstuinders hier sinds december druk mee bezig.

“Van belang is dat bekend wordt dat we voor alle volkstuinders in Rotterdam iets willen en kunnen betekenen en de tijd zal leren hoe we ons verder kunnen ontwikkelen.” In ieder geval heeft de initiatiefgroep het besluit genomen om een stichting op te richten: Stichting Volkstuinbelangen Rotterdam (SVBR), waarvoor de voorbereidingen inmiddels in volle gang zijn.

De RBvV is opgeheven, het contract tussen SVIN en de gemeente is getekend. Er zijn dus veel nieuwe ontwikkelingen, veel onzekerheden en veel vragen vanuit de tuinders. Zij willen deze graag beantwoord zien. Daarnaast zijn diensten van de RBvV komen te vervallen, bijvoorbeeld met betrekking tot geschillen en de mogelijkheid tot een bezwaar- en beroepsprocedure.

De SVBR hoopt in deze behoefte te kunnen voorzien, nu en in de toekomst. Met als motto “Belangenbehartiging van alle Rotterdamse volkstuinders in de breedste zin van het woord”.

“Dit willen we bereiken door samen te werken met de gemeente, de volkstuinders en andere organisaties die de volkstuinders tot hun doelgroep rekenen.” Inmiddels hebben eerste gesprekken plaatsgevonden o.a. met de gemeente.

Meer informatie kunt u vinden op facebookpagina “Volkstuinbelangen Rotterdam”. U kunt, indien gewenst, geheel gratis lid van de facebook-groep worden en als u vragen hebt dan kunt u die stellen via het mailadres volkstuinbelangen.rotterdam@gmail.com .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant