Coby en Johan in hun winkel aan de Voornsestraat. De winkel gaat sluiten, op de zaterdag voor Pinksteren, het is op.
Coby en Johan in hun winkel aan de Voornsestraat. De winkel gaat sluiten, op de zaterdag voor Pinksteren, het is op. (Foto: Eva van Woerkom)

Groenteboer Johan van De Westlandse Tuin gaat Oud-Charlois missen (en Oud-Charlois gaat Johan missen)

Algemeen 2.294 keer gelezen

Rotterdam - Ja natuurlijk gaat Johan de Vries alle mensen in de wijk, alle klanten, vreselijk missen. Net als iedereen in Oud-Charlois hém gaat missen. Maar het is mooi geweest. Na 53 jaar sluit hij zijn groentewinkel De Westlandse Tuin aan de Voornsestraat en vertrekt hij uit zijn geliefde buurt. ‘Het is op.’

door Emile van de Velde

“Ik ben een echte Charloissenaar, geboren en getogen hier aan de Zuidhoek. Op mijn vijftiende ging ik hier al als groenteboer werken, bij mijn vader in de zaak. Ik heb nog meegemaakt dat we met paard en wagen door Zuid gingen joh!”

Hoeksche Waard

Maar nu is het op. De winkel is op. En de groenteboer zelf krijgt ook wat last van lichamelijke ongemakken. De tijd is gekomen dat Johan (68) en Coby (62) eens wat minder gaan werken dan die zestig, zeventig uur per week. En dat ze wat meer gaan genieten. Van de natuur. En van hun gezin.

Pinksteren

Het stel verhuist naar de Hoeksche Waard, naar Heinenoord, waar ze in een vrijstaand huis dichterbij hun kinderen kunnen gaan wonen. Zaterdag 22 mei is de laatste dag dat de winkel open is, na Pinksteren moet Oud-Charlois ergens anders heen voor een stukje fruit of een lekkere salade.

De buurtbewoners vinden het nu al vreselijk jammer dat Johan weggaat. Iedereen begrijpt het, maar toch, toch, hopen ze nog een heel klein beetje dat iemand de zaak overneemt, opknapt en dat Johan er dan nog een paar uurtjes per week rondloopt voor het vertrouwde praatje over het weer, of over wat er in de buurt allemaal gebeurt.

Lees verder onder de foto.

Johan was 53 jaar dé groenteboer van Oud-Charlois. (Foto: Eva van Woerkom)

Johan ziet dat zelf niet meer gebeuren. Niet alleen híj komt op leeftijd, de winkel zélf ook. “De toonbank is versleten, de voorgevel moet opgeknapt worden, er moet een nieuwe koelinstallatie komen. Het is echt op. Als iemand de zaak overneemt, moet ie ‘m echt grondig renoveren. Daar heb ik alleemaal geen zin meer in op mijn leeftijd.”

En daarmee komt er dus een einde aan De Westlandse Tuin, die we overigens niet moeten verwarren met die ándere Westlandse Tuin aan het Amelandseplein. “Die zaak is van mijn neef en broer. Zij gaan natuurlijk gewoon door. Mijn kinderen zitten trouwens ook in groente en fruit, maar dan echt in de groothandel. Ik ga daar wel een handje helpen als ik in Heinenoord woon denk ik. Als dit hoofdstuk gesloten is.”

Daar in de Hoeksche Waard hebben zijn zoons ook schapen en paarden. En Coby en Johan willen veel met de hond gaan wandelen. Johan moet dan ook eens goed gaan nadenken over een hobby. Want die heeft hij niet. Al 53 jaar niet. “Mijn winkel was mijn hobby, soms wel zeventig uur per week. Ik heb er echt in al die jaren nog nooit tegen mijn zin gestaan. Ik zal mijn klantjes heel erg gaan missen. Sommigen hebben me nog in de luiers gezien. Ik ken hier iedereen, weet van iedereen wat ze nodig hebben als ze boodschappen komen doen. Dat dagelijkse ritueeltje, al die verhalen elke dag, dát ga ik heel erg missen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant