Afbeelding
Aangeboden door: Zwemblog.com

Starten met open water zwemmen? Let op deze 5 aandachtspunten

Algemeen 2.482 keer gelezen

Vanaf april/mei start ieder jaar weer het open water zwemseizoen. De periode in het jaar waar veel startende zwemmers, gevorderden zwemmers en triatleten naar uitkijken. Dit jaar zit het nog niet echt mee met de watertemperatuur en is deze voor de periode van het jaar nog vrij laag. 

Voordelen open water zwemmen 

De populariteit van open water zwemmen neemt jaarlijkse toe. De vrijheid van het buitenwater, de serene omgeving en de workout van het zwemmen zijn slechts een paar voordelen.  Open water zwemmen brengt andere uitdagingen met zich mee dan zwemmen in het zwembad. Omgaan met stroming, golven, de wind en navigeren. Het vergt vaardigheid om hier steeds beter mee om te kunnen gaan. Dit lijkt misschien in eerste instantie een nadeel. Maar de voldoening achteraf en het leren hier steeds beter mee om te gaan is juist een uitdaging. 

Los van daarvan is zwemmen sowieso een sport vol voordelen. Het is een van de meest lichaamsvriendelijke vormen van sporten. De kans op blessures is klein en je verbrandt er toch veel calorieën mee. Het valt onder de ‘full body workout’, maar dan met een lage impact. Hoe lekker is dat om dit in de buitenlucht te beoefenen? 

5 aandachtspunten voor veilig open water zwemmen 

Ben jij een startende zwemmer en wil je dit jaar beginnen met open water zwemmen, hou dan de volgende vijf aandachtspunten in gedachten:

  1. Ga nooit alleen en vergeet je zwemboei niet

Regel 1. Ga nooit alleen zwemmen. Zorg dat je aansluit bij een groepje, ga samen zwemmen met iemand of zorg dat iemand je vanaf de kant of een bootje in de gaten houdt. Het maakt niet uit hoe, maar ga niet alleen. In het open water is uiteraard geen supervisie zoals er wel is in het zwembad. Het is daarom de ongeschreven regel om niet alleen te gaan. Vergeet ook je zwemboei niet, een handig hulpmiddel om op te drijven bij vermoeidheid of kramp. 

  1. Zorg dat je zichtbaar bent 

Zichtbaarheid is belangrijk als zwemmer. Zo kunnen anderen je beter in de gaten houden en kun je makkelijker gezien worden door andere recreanten (of boten) die gebruik maken van hetzelfde water. Zichtbaar zijn als zwemmer doe je eigenlijk op twee manieren; een felle badmuts en een felle zwemboei. Ga sowieso nooit zonder zwemboei. 

  1. Werk aan je zwemtechniek

De snelheid tussen zwemmers kan zeer divers zijn. Iets wat hoofdzakelijk bepaald wordt door zwemtechniek. Het is geen krachtsport. Sterker nog, een vrouw heeft een licht voordeel doordat zij van nature wat hoger in het water liggen. 

De souplesse en snelheid worden bepaald door techniek. Een techniek die je niet leert tijdens het zwemmen voor je A of B-diploma. Een techniek die veel oefening vergt. Een techniek die in open water, zeker op de lange afstanden, allesbepalend kan zijn. Ben je dus een beginnend zwemmer, overweeg dan een (borstcrawl)cursus en ga regelmatig oefenen in het zwembad. Grote kans dat je namelijk één van de meest gemaakte borstcrawl techniek (LINK: ) fouten maakt. Je zult merken, een klein verschil in beweging kan een groot effect hebben. Plus het maakt het zwemmen makkelijker en nog leuker. 

  1. Weersomstandigheden 

Controleer voor je gaat de weersverwachting. Het weer kan snel omslaan, ook bij ons in Nederland. Ga sowieso nooit bij (kans op) onweer, storm of heel veel wind. Ook de watertemperatuur is van belang. Hoe kouder het water, hoe korter je kunt zwemmen. Net zoals de omgevingstemperatuur. Als het koud en regenachtig is heb je meer moeite om weer op te warmen. Allemaal zaken om rekening mee te houden. 

  1. Ken je zwemplek

In omgeving Rotterdam is de Zevenhuizerplas een bekende zwemplek voor vele open water zwemmers. Maar ook de Kralingse Plas is regelmatig zwemdecor (let wel, in deze plas zijn veel waterplanten). 

Zorg dat je bekend bent op de plek waar je gaat zwemmen, doe onderzoek ernaar, vraag andere zwemmers. Kijk ook naar referentiepunten waar je tijdens het zwemmen op kunt focussen. En duik nooit het water in op plekken waar je niet weet hoe diep het is. Zorg dat je vooraf de mogelijke plekken kent waar je in- en uit het water kunt. Zorg ook dat je kennis hebt over de waterkwaliteit en ga niet zwemmen bij blauwalg. 

Wil je meer leren over starten met open water zwemmen? Lees dan het ebook ‘open water zwemmen’ een praktisch handboek bomvol informatie, tips en techniek voor iedere open water zwemmer. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant