De haven van het Maritiem Museum is vernieuwd en klaar voor de opening van het nieuwe vaarseizoen. (Foto: Marco de Swart)
De haven van het Maritiem Museum is vernieuwd en klaar voor de opening van het nieuwe vaarseizoen. (Foto: Marco de Swart) Foto: Marco de Swart

Maritiem Museum opent het vaarseizoen in vernieuwde haven

Cultuur 9 keer gelezen

Rotterdam - Voor het Maritiem Museum Rotterdam is de start van het vaarseizoen dit jaar extra bijzonder. Het evenement op zondag 11 juni vindt namelijk plaats in de vernieuwde museumhaven. Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de verbetering van de informatievoorziening voor bezoekers: de Maritiem Museum App is gelanceerd en er is volop ‘lading’ op de kade en steigers geplaatst om de verhalen te vertellen van de haven, van vroeger en van nu. De feestelijke opening van het vaarseizoen geeft ook het startsein voor de wekelijkse historische rondvaarten van het museum.

De opening

Op 11 juni krijgen bezoekers, vanaf 12.00 uur, de kans om de haven volop in bedrijf te zien. De Bolnes-motor draait, de eerste rondvaarten vertrekken en in de smederij zijn demonstraties. De buren van het museum kunnen zich (na aanmelding) aansluiten bij een speciale rondleiding of de haven op eigen initiatief verkennen.

Rondvaarten

Met de opening van het vaarseizoen gooien de historische topstukken van het museum de trossen los. Van 11 juni tot en met 27 augustus zijn er iedere zondag historische rondvaarten vanuit de Maritiem Museum Haven. In een tocht van anderhalf uur ontdekken opvarenden de Erasmusbrug en andere Rotterdamse highlights vanaf het water. Ook krijgen zij een inkijkje in de historie van bijvoorbeeld stoomsleepboot ‘Dockyard V’ (1940) of ‘Havendienst 20’ (1941), schepen die nog hebben meegewerkt aan de wederopbouw van Rotterdam.

Naast de wekelijkse rondvaarten organiseert het museum in de zomer\, van 8 juli tot en met 3 september, een familieprogramma vol uitdagende activiteiten die bezoekers meenemen op reis in de tijd. Daarnaast worden zij de hele zomer getrakteerd op de aanwezigheid van uiteenlopende gastschepen, maritieme workshops en havenrondleidingen.

Maritiem Museum App

Met de verbeteringen in de haven is ook een app gelanceerd, die museumbezoekers begeleidt en extra informatie geeft. De Maritiem Museum App is beschikbaar voor Android en iPhone en biedt extra beleving, films, animaties én digitale souvenirs om het museumbezoek onvergetelijk te maken. Er zijn twee tours te volgen: een rondleiding door de haven en een audiotour door het museumgebouw. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store en App Store.

Meer informatie over de activiteiten in het Maritiem Museum en hoe je je kunt aanmelden, vind je op www.maritiemmuseum.nl.

Uit de krant