Nieuwe brug tussen de Museumtuin en de Rozentuin. Beeld: DaF-architecten
Nieuwe brug tussen de Museumtuin en de Rozentuin. Beeld: DaF-architecten

Museumpark wordt festivalhart Rotterdam Architectuur Maand, met: nieuwe brug, uitkijktoren en bijzondere wandelingen

Algemeen 937 keer gelezen

Rotterdam - Over minder dan een maand barst het grootste architectuurfestival van Nederland weer los: de Rotterdam Architectuur Maand (RA Maand). Het evenement vindt in de hele stad plaats, maar er is altijd één bijzondere centrale plek, denk aan de duwbakken in de Maashaven van vorig jaar en de roze trap naar het roze dak van Het Nieuwe Instituut een jaar eerder. Dit jaar strijkt het festivalhart neer in het Museumpark.

In het Museumpark kunnen bezoekers een bijzondere route volgen langs verschillende architectonische interventies van een nieuwe generatie Rotterdamse ontwerpers. Ze vertellen verhalen over het verleden, heden en de toekomst van het park en laten bezoekers het gebied op een andere manier ervaren. De wandelroute verbindt culturele instellingen, bijzondere plekken en inspirerende verhalen met elkaar en voert bezoekers langs architectuur, natuur en beeldende kunst. Het concept en de uitwerking van deze route met interventies is bedacht door OMI – Office for Metropolitan Information en AIR – Architectuur Instituut Rotterdam.

Lees verder onder de foto. 


Snakken naar Boijmans. Beeld: Florine van Rees

Een van de blikvangers is de ‘Tijd Toren’ van architect Alexandra Sonnemans in de tuin van Huis Sonneveld. Deze uitkijkpost en tentoonstellingsruimte in één neemt bezoekers mee op reis door de rijke historie van het gebied: van het Land van Hoboken, een open poldervlakte, via voetbalvelden en de Floriade 1960 naar het huidige Museumpark. De route loopt verder dwars door Museum Boijmans Van Beuningen en de tentoonstelling Snakken naar Boijmans in het lege gebouw. Via de zij-ingang van het museum komen bezoekers in het Henket-paviljoen, waar de geschiedenis van het museumgebouw centraal staat. Te zien zijn maquettes van het klassieke Van der Steur-ontwerp, maar ook de net zo belangrijke toevoegingen van Bodon, Henket en Robbrecht en Daem. 

Lees verder onder de foto. 


Impressie van Pergola in Rozentuin van Studio Inscape

Vanuit het Henket-paviljoen lopen bezoekers over een brug ontworpen door DaF-architecten die een tijdelijke verbinding creëert tussen de Museumtuin en de Rozentuin. Voor de Rozentuin zelf ontwierp Studio Inscape een tuinhuis, dat tegelijkertijd dient als bezoekerscentrum van de RA Maand. Bezoekers kunnen er dwars doorheen lopen en ontdekken daar alles over de bodem, planten en dieren in het park. In de traverse tussen het Erasmus MC en het Museumpark ontwierpen Atelier Tomas Dirrix en Chantal Schoenmakers een modulaire tentoonstelling over de groene toekomst van de stad. De expositie met werk van zo’n 20 verschillende ontwerpers verkent met vier onderdelen het thema van deze RA Maand: Tuin van de Stad.

Het festivalhart bevindt zich in het Museumpark, maar de hele programmering bestaat uit zo’n 140 evenementen verspreid over ruim 50 locaties in de hele stad. De RA Maand is gratis te bezoeken tenzij anders staat vermeld. Voor 2,50 euro koop je een Museumpark-routekaart bij de RA Maand Kiosk en krijg je er een gratis speurtocht bij. 

Meer informatie kun je hier vinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant