De dagboekverhalen die zakenvrouw en moeder Marie Tims in de oorlog in het geheim schreef in vier schriftjes, zijn in deze uitgave integraal overgenomen.
De dagboekverhalen die zakenvrouw en moeder Marie Tims in de oorlog in het geheim schreef in vier schriftjes, zijn in deze uitgave integraal overgenomen.

Dagboek Rotterdamse zakenvrouw over lief en leed in de oorlogsjaren

Algemeen 998 keer gelezen

Rotterdam - Marie Tims-Brouwer had met haar man diverse zaken in Rotterdam, waaronder een groot café-restaurant in een mooi historisch pand, en verloor bij het bombardement in mei 1940 nagenoeg alles. Op 2 mei verschijnt het Oorlogsdagboek van deze Rotterdamse zakenvrouw en moeder.

Dochter Greet Tims, inmiddels zelf 98 jaar en woonachtig in Hoevelaken, heeft dit dagboek getranscribeerd en aangevuld met achtergrondinformatie en beeldmateriaal zoals krantenknipsels uit die tijd. Het boek beslaat de periode 6 september 1939 – 9 mei 1945.

In het dagboek volgt de lezer alle emoties die de dreiging van de oorlog en de daaropvolgende bezetting van de Duitsers met zich meebrachten. Marie Tims en haar man bouwden na het bombardement nieuwe zaken op en verzetten zich hevig tegen de anti-Joodse maatregelen van de Duitsers. Ze moesten meerdere keren verhuizen en kwamen terecht in Scheveningen, Warmond bij Leiden, Rijswijk en Amsterdam. Ook in Den Haag kwamen ze regelmatig. De bevrijding maakten ze mee in Voorschoten.

In 2022 vond Greet Tims het oorlogsdagboek van haar moeder, M.J.S. Tims-Brouwer terug, eerst alleen als scan gemaakt door het NIOD, waar de vier schriftjes met het dagboek in 1960 naartoe waren gestuurd; later werd het originele eerste schriftje in de familie teruggevonden. 

Lees verder onder foto >

Dagboekfragment uit een schriftje.

De vier schriftjes met het dagboek van Marie Tims-Brouwer zijn in deze uitgave integraal overgenomen. De verhalen die Marie Tims in de oorlog, in het geheim, in de schriftjes schreef, laten het beeld zien van een zakenvrouw uit Rotterdam die nagenoeg alles verloor bij het grote bombardement in mei 1940, maar die niet bij de pakken neerzat en samen met haar man haar gezin door de oorlog heen wist te loodsen. 

Met dit dagboek komen de oorlogsjaren in al hun facetten opnieuw tot leven, en worden de grote lijnen van de geschiedenis teruggebracht tot de menselijke dimensie. Dat maakt het des te indrukwekkender. 

Oorlogsdagboek van een Rotterdamse zakenvrouw en moeder, 6 september 1939 - 9 mei 1945.
M.J.S. Tims-Brouwer
ISBN 9789083362854
Uitvoering: 224 pagina’s, gebonden
Prijs: € 22,95
Uitgeverij Nabij Producties
Verkrijgbaar bij alle (internet)boekhandels

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant