Wie zit er straks als burgemeester in het stadhuis? Foto: Ossip van Duivenbode/Make it Happen
Wie zit er straks als burgemeester in het stadhuis? Foto: Ossip van Duivenbode/Make it Happen

Over een week kun je solliciteren om de nieuwe burgemeester van Rotterdam te worden

Algemeen 662 keer gelezen

Rotterdam - Over een week, vanaf vrijdag 26 april, mag iedereen die graag burgemeester van Rotterdam wil worden een sollicitatiebrief sturen. Een dag eerder wordt bekend wat voor soort burgemeester Rotterdam zoekt.

Donderdag 25 april wordt aan het begin van de avond in de gemeenteraad besproken hoe de profielschets van onze nieuwe burgemeester eruit komt te zien. In zo’n profielschets staan allerlei dingen die we met z’n allen belangrijk vinden aan de man of vrouw die komende zes jaar de burgemeestersketen draagt. In juli moet de kandidaat bekend worden, in oktober is de beëdiging.

Ahmed Aboutaleb

Ahmed Aboutaleb maakte op 9 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente bekend dat hij zijn nu lopende derde termijn niet uitdient. Na meer dan vijftien jaar vindt hij het tijd voor een opvolger. Aboutaleb blijft burgemeester tot na de zomer.

Duizenden enquêtes

Afgelopen weken zijn achter de schermen al allerlei gesprekken gevoerd met mensen en organisaties waarmee de opvolger van Aboutaleb komende jaren mee samen gaat weken. Aan de hand van die gesprekken wordt samen met duizenden enquêtes die door Rotterdammers zijn ingevuld, de profielschets gemaakt. Als die profielschets donderdagavond bekend wordt, weten eventuele kandidaten dus al een beetje of ze sowieso kans maken tijdens de sollicitatieprocedure. Vanaf vrijdag 26 april staat de vacature open, via de officiële bekendmakingen van de Staascourant.

Vertrouwenscommissie

Donderdag 25 april wordt ook de vertrouwenscommissie benoemd. Daarin zitten gemeenteraadsleden. Commissaris van de Koning Jaap Smit maakt in mei eerst een selectie uit alle ingezonden sollicitaties. Daarna voert de vertrouwenscommissie in juni en juli gesprekken met de kandidaten.

Veiligheidsdienst en Belastingdienst

In een besloten vergadering legt de vertrouwenscommissie vervolgens aan de gemeenteraad een tweevoudige aanbeveling voor, waarin aangegeven wordt wie op nummer 1 staat en wie op nummer 2 staat. Vervolgens stemmen de gemeenteraadsleden in een geheime stemming over wie de definitieve nummer 1 wordt. De naam van de andere kandidaat blijft geheim. Nadat de kandidaat voorgedragen is, volgt nog een uitgebreide screening door onder meer veiligheidsdienst AIVD en de Belastingdienst.

Iedereen kan meekijken

De vergadering van de gemeenteraad waarin de profielschets bekend wordt en de vertrouwenscommissie benoemd, is voor iedereen te volgen. Je kunt natuurlijk zelf naar het stadhuis gaan, maar je kunt die avond (de verwachting is dat de nieuwe burgemeester rond 19.30 uur aan de orde komt) ook online meekijken via deze link. De complete procedure staat ook op deze site nog eens duidelijk uitgelegd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant