Leontien van Moorsel geeft op gele donderdag fietslessen bij het stadhuis aan de Coolsingel. Foto: Naomi Geeve
Leontien van Moorsel geeft op gele donderdag fietslessen bij het stadhuis aan de Coolsingel. Foto: Naomi Geeve

Gele donderdag! De Tour de France Femmes kleurt Rotterdam geel

Algemeen 1.104 keer gelezen

Rotterdam - De absolute wereldtop van het vrouwenfietsen komt in augustus naar Rotterdam. En Rotterdam gaat heel veel merken van de eerste Tour de France Femmes die buiten Frankrijk start. Massale fietslessen, gratis fietsen voor (en van) de fietsenbank en een stadsprogramma vol feestelijkheden.

Vandaag (donderdag 18 april) was gele donderdag aan de Coolsingel. Banieren op de gevel van het stadhuis, allerlei bekende gezichten uit de wielerwereld (Hé, daar heb je Joop Zoetemelk!) en veel, heel veel, journalisten. Vaak met Frans als voertaal.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb was zichtbaar blij om Tour de France-directeur Christian Prudhomme weer eens te zien. “Van de afgelopen vijftien jaar is mijn absolute hoogtepunt nog steeds de tourstart in onze stad van 2010. Ik was doodziek, had koorts en stond met een doos vol paracetamol in mijn lijf. Maar het was zo mooi, niemand heeft iets aan me gemerkt. Behalve Christian, maar die kan goed geheimpjes bewaren. Dat er nu weer een Grand Départ in Rotterdam is, terwijl ik als burgemeester op weg naar de uitgang ben, beschouw ik echt als een cadeautje. Ik heb zelf op mijn vijftiende leren fietsen, op een geleende fiets van een vriend, met vallen en opstaan. Maar fietsen betekent vrijheid.”

Lees verder onder de foto.


Iedereen op deze foto kan fietsen. Demi Vollering leerde het als klein meisje in de straten van Rotterdam en won de Tour van 2023, Khaddouj Erahoutan leerde het op haar twaalfde en heel veel andere vrouwen kregen vandaag hun eerste fietsles. Foto: Naomi Geeve

Buiten het stadhuis was Aboutalebs echtgenote Khaddouj Erahoutan samen met wielerlegende Leontien van Moorsel druk met het Rotterdams Peloton. Zij gaan ervoor zorgen dat 154 Rotterdamse vrouwen (evenveel als er in de Tour aan de start staan) vóór 11 augustus leren fietsen, en die dag het tijdritparcours rijden. Want er zijn nog te veel mensen in onze stad die niet kunnen fietsen. Erahoutan: “Ik heb het zelf ook pas op latere leeftijd geleerd, op het grasveld achter ons huis, ik was twaalf. Fietsen maakt onafhankelijk, het kost je niets en op de fiets kun je zelfstandig boodschappen doen of de kinderen uit school halen.”

Open parcours voor iedereen op wieltjes

Sportwethouder Faouzi Achbar heeft rondgekeken bij de tourstart in Kopenhagen en hun beste idee mee naar huis genomen: het open parcours. De route van de Tour door Rotterdam wordt afgesloten voor verkeer en iedereen met wielen (van kinderwagen tot step) mag zich uitleven. Voor de mensen met de krappe beurs gaat de Rotterdamse fietsenbank een groei-explosie doormaken. Er moeten zoveel mogelijk fietsen worden gedoneerd die gratis in stad uitgedeeld gaan worden, de Tour-directie gaf vandaag meteen het goede voorbeeld.

De eerste gele trui en zelfs een een bergtrui

Het Grand Départ van de Tour de France Femmes is op maandag 12 augustus bij het Depot in het Museumpark. Rit 1 gaat vervolgens naar Den Haag. Rit 2 start op dinsdag 13 augustus in Dordrecht en komt weer terug naar Rotterdam, met een finish op de Boompjes. Diezelfde dag is ook de individuele tijdrit in onze stad, van Erasmusbrug over onder meer Coolsingel, Hofplein en Willemsburg naar de Boompjes. Lorena Wiebes kondigde donderdag meteen aan voor de eerste gele trui te gaan, titelhouder Demi Vollering is dolblij door de straten te fietsen die ze kent uit haar jeugd en, oh ja, er ligt ook een bergtrui klaar in Rotterdam: in de nieuwe Maasdeltatunnel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant