Circus in de wijk, cultuurprogramma voor ouderen in Prins Alexander. Betoverende Pierrot, voorstelling van Ralf Öllinger. Foto: Eric Fecken
Circus in de wijk, cultuurprogramma voor ouderen in Prins Alexander. Betoverende Pierrot, voorstelling van Ralf Öllinger. Foto: Eric Fecken

Witte clown betovert bewoners van woonlocaties van Laurens

Algemeen 1.161 keer gelezen

Rotterdam - Een poëtische voorstelling van circusartiest Ralph Öllinger is deze weken in twee woonlocaties van Laurens te zien het kader van Circusstad Festival. Maak mee in je wijk is het cultuurprogramma dat cultuur dicht bij de oudere bewoners van Prins Alexander brengt. Bij woonlocaties Nijeveld en De Hofstee van Laurens gebeurt dit letterlijk: middenin in de recreatieruimtes.

Op dinsdag 16 april vond de eerste voorstelling plaats in Nijeveld. Om stipt drie uur in de middag zit de zaal vol met zo’n 60 bewoners en hun familieleden. En het is er muisstil. De circusartiest Öllinger, een pierrot met als naam voor zijn personage Pierre Roman, heeft de aandacht van het begin tot het eind.

“De bewoners zijn anders nooit zo stil,” zegt een medeweker na afloop. De opperste concentratie en betrokkenheid van de bewoners is opvallend en ook logisch. De betoverende act van Pierre Roman bestaat uit jongleren en het verwerken van allerlei objecten zoals blokken en ook glasscherven in zijn circusperformance. De manier van bewegen, de muziek en de herkenbare figuur van de Pierrot brengen de kijkers terug naar een voor hen herkenbare wereld. 

Kunst en cultuur bereikbaar voor bewoners Laurens

“Met de witte clown reist de kijker mee op een reis door zijn fictieve leven,” zegt Marjella Rooduijn, projectleider bij het Circusstad Festival, dat deze weken neerstrijkt in de stad. “De verwondering van het circus brengt plezier. En het werkt motiverend voor de oudere bezoekers van de voorstelling waarvan een flink deel dementie heeft.” 

Dat de beleving van een kunstuiting als circus ook voor zijn bewoners positief bijdraagt beaamt Edwin Bodaan. Hij is locatiemanager van de Hofstee en Nijeveld bij Laurens. “Een voorstelling zoals deze, is van grote waarde voor onze bewoners,” zegt hij. “Het draagt bij aan de kwaliteit van leven, zeker ook bij ouderen met dementie. Mijn collega’s Arina van Schie en Ilona Sterkman zetten zich hier dan ook erg voor in. We zijn blij dat kunst en cultuur door Circusstad en Maak mee in je wijk ook meer bereikbaar wordt voor onze bewoners. Hopelijk krijgt dit initiatief een vervolg. Wij juichen deze vorm van samenwerking enorm toe.”

De voorstelling van Ralph Öllinger speelt op zondag 28 april nog in de Hofstee. Deze voorstelling is exclusief toegankelijk voor bewoners van het verzorgingshuis. Het Circusstad Festival is wel openbaar toegankelijk en vindt plaats op verschillende centrumlocaties van 1 tot en met 5 mei aanstaande. Zie www.circusstad.nl voor het volledige programma. Kaarten hiervoor zijn te koop via de website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant