Dave Heijnen, Frankie Dros, Ron de Jong en Eelco Straathof bij Containerbar Noord.
Dave Heijnen, Frankie Dros, Ron de Jong en Eelco Straathof bij Containerbar Noord.

Wéér 3 populaire uitgaansplekken weg, maar er is hoop voor het Rotterdamse nachtleven

Algemeen 28.998 keer gelezen

Rotterdam - De favoriete uitgaansplekken vallen bij bosjes om in Rotterdam, de laatste maanden. Poing en Time is the new space zijn sinds begin maart dicht, en vorige week kwam het bericht dat ook Containerbar Noord na de winterstop niet meer opengaat.

Door Britte Kramer

In 2016 knalden Frankie Dros en zijn zusje Tahnee wat zeecontainers op het Noordplein. Containerbar Noord bleek een regelrechte hit. Mooie zomers met goeie feestjes volgden. En net toen corona z’n intrede deed, kregen ze een vaste stek tussen Café Noordplein en Café Postiljon. Iets waar ze al lang van droomden.

Verzamelplek voor gezelligheid

Rond die tijd besloot Tahnee ermee te stoppen, en haakten Ron de Jong en Dave Heijnen aan - bekend van zaken als Bokaal en De Gele Kanarie. Frankie: “We gingen erin van: we zetten de bar open en zien wel waar het schip strandt.” In de coronajaren was de Oogstmarkt een van de weinige dingen die door mochten gaan, iedere zaterdag op het Noordplein. Daaromheen ontpopte de Containerbar zich als een verzamelplek voor gezelligheid. “Ieder weekend stond het plein vol vrienden en bekenden. Het voelde als een minifestival.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Containerbar Noord

Niet ontwaakt uit de winterslaap

Hoewel Containerbar Noord de afgelopen jaren een knallend succes was tijdens feestjes en op warme zomerdagen, met de bekende picknicktafels op het terras, bleef het doordeweeks best pittig om de boel ‘goed aan de praat te krijgen’. Gelukkig hadden ze Perry de Man, die in de ruimte naast de bar fantastische Indische maaltjes bereidde. Tot op 1 november het doek viel voor De Toko, om financiële redenen. Diezelfde dag draaiden de mannen van Containerbar Noord ook hún deur op slot - om de zaak een winterslaap te gunnen, met het idee dat die in april weer zou ontwaken. Dat liep anders. Containerbar Noord is in die diepe slaap een stille dood gestorven.

Nieuwe eigenaar

De winterstop gaf Frankie & co ruimte om eens goed achterom én vooruit te kijken. “We dachten: wat is nou wijsheid? Gaan we een serieus grote investering doen om dat pand op te knappen? Toen de zoon van de eigenaar van Postiljon interesse bleek te hebben, besloten we dat dit het juiste moment was om het stokje door te geven. Dat doen we met pijn in ons hart, maar het is goed dat er nu iemand met frisse energie in komt, die er iets heel nieuws van maakt: niet zo speels, kleurrijk en houtje-touwtje als Containerbar Noord, maar wel wat moderner dan de klassieke buurtkroeg Postiljon.”

Ontroerende reacties

Een groot afscheid komt er niet. Ook niet ondanks de vele reacties op social media, die Frankie best een beetje ontroeren. “Het maakt ons heel trots en blij dat we zo veel mensen mooie momenten hebben bezorgd. Dat ze echt van de plek zijn gaan houden. Het plein is een levendigere, warmere plek geworden en ik ben blij dat we daar een steentje aan hebben bijgedragen. Ik hoop dat de volgende eigenaar dat doorzet.” Frankie, die ook Blijdorp Festival en Oranjebitter organiseert, blijft gelukkig in de buurt. Zijn nieuwe zaak Wolly (Noordplein 1) loopt als een tierelier én hij is voorzitter van Stichting Noordplein.

Lees verder onder de foto >

Foto: Containerbar Noord

Het nieuwe uitgaan

Frankie beaamt dat de nacht het zwaar heeft. “En niet alleen in Rotterdam. Misschien moeten we daar meer over gaan nadenken. We hebben het wel over nachtcultuur, maar dat hoeft niet per se in de nacht te zijn. Mensen vinden het, denk ik, steeds fijner om overdag en ‘s avonds actief te zijn, in plaats van om 6 uur ‘s morgens thuis te komen.”

“Verder zouden er meer plekken moeten komen met een binnen- en buitendeel, waar je overdag goed evenementen kan organiseren en waar je flink geluid kan maken. Bij Containerbar mochten we niet eens een boxje op het terras zitten. Keilecafe komt aardig in de richting, en Weelde was zo’n plek - al hadden ze daar ook te maken met geluidsrestricties. Station Bergweg heeft ook wel die festivalvibe. Ik zie dat als een nieuwe vorm van uitgaan. Wie weet starten we zelf wel weer wat nieuws op. Ik sluit ook niet uit dat we evenementen gaan organiseren op het Noordplein.”

Poing feest verder op andere locaties

Poing kondigde z’n vertrek al in september aan. De combinatie van coronaschulden, achterstallig onderhoud aan het pand en het feit dat bezoekers steeds minder inkomsten opleverden door de dure tijd waarin we leven, bleek ze de kop te kosten. Poing blijft feesten organiseren, maar dan op andere locaties. Deze kondigen ze aan via Instagram.

Time is the new space hopelijk terug in september

Bij Time is the new space bleken de vergunningen qua geluid niet in orde te zijn: de muziek die ze normaal gesproken draaien, was harder dan eigenlijk mocht. Als alles volgens plan verloopt, maakt Time is the new space in september een doorstart mét de juiste vergunningen. Om dit financieel haalbaar te maken, zijn ze een crowdfunding gestart. Op zondag 7 april moet een bedrag van 20.000 euro opgehaald zijn. De teller staat op het moment van schrijven op 18.357 euro.

Hoop voor het uitgaansleven

Thys Boer van N8W8 Rotterdam (de partij die de gemeente adviseert over het uitgaansleven) wees De Havenloods er tijdens een eerder interview op dat er juist aardig wat nieuwe clubs open zijn gegaan: ‘Club Sahara in de kelder van Annabel, Club Centraal in de oude Vibes aan de Westersingel en TIWYA aan de Kruiskade.’ Hij rekent erop dat er nog meer volgt. ‘De Boompjeskade met het Waterfrontpand, de omgeving van de Piekstraat, Outland (ook wel bekend als het vroegere Tomorrowland) bij Station Alexander, de Spaanse Polder... Er komen mogelijkheden genoeg!’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant