De Hofbogen, binnenkort kun je er voor het eerst en voor het laatst overheen wandelen. Foto: Ossip van Duivenbode
De Hofbogen, binnenkort kun je er voor het eerst en voor het laatst overheen wandelen. Foto: Ossip van Duivenbode

Tijdens de Rotterdamse Dakendagen kun je voor het eerst (én voor het laatst) over de Hofbogen wandelen

Algemeen 30.773 keer gelezen

Rotterdam - Tussen 17 en 26 mei organiseren O. Festival for Opera. Music. Theatre. en Rotterdamse Dakendagen Over de Bogen: een wandelconcert waarbij het publiek twee kilometer aflegt over het dak van de monumentale Hofbogen. Over de Bogen is de allereerste en de allerlaatste kans om deze wandeling te maken voordat dit dak voor altijd verandert.

Waar vroeger de Hofpleinlijn reed tussen Rotterdam en Den Haag, kun je straks wandelen tussen de toppen van de bomen. Het park wordt met een lengte van 2 kilometer het langste dakpark van Nederland. In 2025 start de aanleg van het park en eind 2027 zal het zwarte dak veranderd zijn in een groene loper.

Speciaal voor Over de Bogen componeert kunstenaarsduo Strijbos & Van Rijswijk nieuwe muziek en zang met verhalen van de bewoners rondom de Hofbogen, opgetekend door Merel Smitt en naar tekst vertaald door Corinne Heyrman.  

Kunstenaarsduo Strijbos & Van Rijswijk maakt voor Over de Bogen een nieuwe versie van hun project Walk With Me, waarin omgevingsgeluid en gesproken tekst worden gecombineerd met muziek. Kunstenaar Merel Smitt, zelf bewoner van een van de wijken rondom de lijn, tekent samen met schrijver Corinne Heyrman verhalen op van bewoners en betrokkenen. Over het rijke verleden van de treinverbinding, maar ook over wat de Hofbogen nu voor de buurt betekenen en de verwachtingen rondom de realisatie van het toekomstige Dakpark.

Hofplein

Sinds de laatste treinen over de Hofbogen reden is het tracé van Hofplein tot aan de snelweg nog niet eerder geopend voor publiek. Over de Bogen is tussen 17 en 26 mei op twee manieren te bezoeken. In het eerste en laatste weekend zijn speciale live uitvoeringen van de compositie te beleven in de vorm van een wandelconcert met gebruik van een koptelefoon, waarin de compositie steeds zal veranderen in samenspel met de omgeving. Daarnaast kunnen bezoekers dagelijks over de Hofbogen lopen en de muziek beluisteren via installaties langs de route. De speciale geluidschermen die ze tegenkomen laten de muziek alleen aan de voorbijganger horen. 

De kaartverkoop voor beide wandelingen start op 4 april via o-festival.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant