Omdat de verhuurproblematiek groot is in Carnisse, heeft de gemeente ervoor gekozen de verhuurvergunningsplicht hier als pilot in te voeren. Foto: De Havenloods
Omdat de verhuurproblematiek groot is in Carnisse, heeft de gemeente ervoor gekozen de verhuurvergunningsplicht hier als pilot in te voeren. Foto: De Havenloods

Gemeente dreigt verhuurders in Carnisse met hoge boetes

Algemeen 1.135 keer gelezen

Rotterdam - De gemeente Rotterdam dreigt verhuurders in Carnisse met hoge boetes als ze nog woningen verhuren zonder vergunning. Wie mét vergunning te veel huur vraagt, kan ook een boete verwachten. De boetes kunnen oplopen tot 80.000 euro.

Particuliere verhuurders in Carnisse hadden tot 1 januari 2024 de tijd om een verhuurvergunning aan te vragen. De meeste verhuurders hebben dit gedaan. Maar wie het niet gedaan heeft, riskeert nu een hoge boete. De gemeente is gestart met handhaven. Verhuurders in Carnisse die wél een verhuurvergunning hebben maar nog steeds te hoge huren vragen, kunnen óók een boete verwachten.

Carnisse

Vanaf 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap landelijk van kracht, met als doel het beëindigen van misstanden bij het verhuren van woonruimte zoals het vragen van te hoge huren. De verhuurvergunningsplicht, ingevoerd als onderdeel van deze wet, speelt een cruciale rol. Deze vergunning is gebiedsgebonden en kan alleen ingevoerd worden in gebieden waar de leefbaarheid onder druk staat. Omdat de verhuurproblematiek groot is in Carnisse, heeft de gemeente Rotterdam ervoor gekozen de verhuurvergunningsplicht als pilot in deze wijk in te voeren. Alleen in Carnisse kan de gemeente nu handhaven op te hoge huurprijzen in de sociale sector.

Tot 80.000 euro

De kale huurprijs mag niet hoger zijn dan het maximum volgens het woningwaarderings-stelsel, ook wel het puntensysteem genoemd. Het is een systeem dat de kwaliteit van een huurwoning in punten weergeeft om zo vervolgens een redelijke huurprijs vast te stellen.

Het vragen van een te hoge huur kan leiden tot boetes, variërend van 1.000 tot 80.000 euro voor herhaaldelijke overtredingen. De eerste verhuurder die door de gemeente is aangesproken, vraagt een huurprijs die 30 procent hoger is dan toegestaan. Als de huur niet wordt verlaagd, wordt er naast een last onder dwangsom ook een bestuurlijke boete opgelegd, die verplicht gepubliceerd moet worden op de gemeentelijke website.

Heel de stad

Op dit moment kan de gemeente alleen op grond van een vergunningsplicht handhaven op te hoge huren in de sociale sector in Carnisse. De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft aangekondigd de Wet betaalbare huur per medio 2024 in te willen voeren. Als deze wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen, wordt het vaststellen van huren conform het woningwaarderingsstelsel een algemene regel en gaat dit dus ook gelden in heel de stad, zonder vergunningsplicht. Dit betekent dus dat alle verhuurders in Rotterdam dan een boete riskeren als huren niet volgens het puntensysteem zijn vastgesteld.

Meldpunt ongewenst gedrag

De gemeente Rotterdam heeft ook een meldpunt ingesteld waar huurders en woningzoekenden terecht kunnen met signalen en klachten over ongewenst gedrag van verhuurders of verhuurbemiddelaars, zoals het vragen van te hoge huren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant