Kijken wat je later allemaal kunt doen tijdens Gaan voor een Baan in Ahoy. Foto: De Havenloods
Kijken wat je later allemaal kunt doen tijdens Gaan voor een Baan in Ahoy. Foto: De Havenloods

Nog zó jong en nu al verzekerd van een baan

Algemeen 1.243 keer gelezen

Rotterdam - Soraya kijkt eens om zich heen over de gigantische beursvloer in Ahoy vol Rotterdamse bedrijven. Ze heeft zojuist spijkers geslagen met een hamer. Eigenlijk wil ze later advocaat worden. Maar eerst gaat ze zo nog even kijken wat er op het gebied van zorg en welzijn voor banen in de stad zijn.

Door Emile van de Velde

Sedef wil graag dokter of docent worden. “Nee joh, docent is echt niet leuk”, zegt een klasgenoot die meeluistert. Of de banenbeurs leuk is, weten de kinderen nog niet echt. Al is een uitje naar Ahoy wel een belevenis natuurlijk, daar was Sedef alleen een keertje toen er een circus was. 

AanDeBak-garantie

Deze week vond in Ahoy Gaan voor een Baan plaats. Zo’n 1700 scholieren uit Rotterdam-Zuid maakten er kennis met de bedrijven die via het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) een zogenaamde AanDeBak-garantie bieden. Met zo’n garantie weten kinderen in de tweede, derde en vierde klas nú al zeker dat ze na school een goede baan krijgen. “Money groeit niet aan de boom. Misschien wil je youtuber worden, of voetballer, maar zorg dat je ook een plan B hebt”, drukt YMP ze op het hart bij de opening.

Stedin en Ahoy

In een kleiner zaaltje naast de beursvloer hadden even eerder weer twee nieuwe Rotterdamse werkgevers zich aangesloten bij het project: Stedin en Ahoy zelf. Zij gaan komende óók banen garanderen aan scholieren op Zuid. Ze sluiten aan bij een lange lijst: van de politie tot de RET, van havenbedrijven tot kinderopvang. Op veel plekken is immers personeel nodig, vooral in de techniek en de zorg. En als Rotterdam-Zuid iets heeft, zijn het heel veel kinderen met talent, popelend om aan de slag te gaan.

Geld

“Van elke 1200 kinderen die per jaar instromen in het mbo, zijn er nu al 800 die via AanDeBak een baangarantie krijgen”, vertelt Marco Pastors, directeur van NPRZ. Hij vertelt dit soort verhalen al jaren. Maar vandaag heeft ie er ook nog iets aan toe te voegen. “Eigenlijk kunnen we ook best wat meer gaan communiceren over de salarissen. De mensen die via dit project aan een baan zijn gekomen, verdienen vijf jaar na hun schooltijd zo’n 36.000 euro gemiddeld per jaar, de groep die op een andere manier een baan heeft gekregen zit rond de 17.000 euro. Geld is natuurlijk niet alles, maar dat is toch leuk om te weten.”

Mensen helpen

Ondertussen lopen de kinderen in Ahoy van baan naar baan. Bij de politie oefenen ze met handboeien, bij de RET zien ze hoe een tram remt. Mustafa en Said zijn begonnen bij zorg en welzijn. “We hebben gekeken wat je daar voor werk kunt doen. Dat heeft vooral te maken met het helpen van mensen. We gaan zo naar technische beroepen kijken. Dat willen we later ook doen ja. Niet per se in de haven nee, misschien ergens anders.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant