Lieke en Amani. Foto: DUO for a JOB
Lieke en Amani. Foto: DUO for a JOB

Al 100 vijftigplussers hielpen een jongere met migratieachtergrond aan werk in Rotterdam

Algemeen 646 keer gelezen

Rotterdam - De Rotterdamse stichting DUO for a JOB koppelt werkzoekende jongeren met een migratieachtergrond aan een vrijwilliger van vijftig jaar of ouder. Deze mentor begeleidt de jongere in de zoektocht naar werk of een opleiding. Zo zorgen ze samen voor een inclusievere arbeidsmarkt, benutten ze de kennis en ervaring van vijftigplussers en bestrijden ze vooroordelen. 

De afgelopen twee jaar zijn honderd jonge nieuwkomers zo’n mentortraject aangegaan. Een mooie mijlpaal voor de stichting, maar zeker ook voor Rotterdam: honderd jongeren gaan immers, gewapend met een concreet toekomstplan, de Rotterdamse arbeidsmarkt op. 60 procent heeft zelfs al een baan of stage en ruim 20 procent is begonnen aan een opleiding of training.

Amani (21) en Lieke (59)

Zo trokken ook de Syrische Amani (21 jaar) en Lieke (59 jaar) een half jaar lang samen op als duo. Amani kwam drie jaar geleden met haar moeder vanuit Turkije naar Nederland. Vanwege de onveilige situatie ontvlucht ze haar thuisland op 18-jarige leeftijd, nog voordat ze een diploma heeft kunnen halen. 

Amani is vastbesloten om in haar nieuwe land een opleiding te volgen die bij haar vaardigheden en interesses past. Ze ontmoet haar mentor Lieke wekelijks om samen te werken aan haar toekomstplan. Op basis van haar vaardigheden en interesses kiezen ze de opleiding Finance & Control aan de Haagse Hogeschool. Maar voordat Amani zich voor de opleiding kan inschrijven, moet ze nog een hoop persoonlijke en administratieve obstakels overwinnen. Ze laat zich niet uit het veld slaan en het lukt haar uiteindelijk om toegelaten te worden tot haar droomopleiding. Amani is dolblij: haar toekomst in Nederland kan eindelijk echt beginnen.

Inmiddels is Amani twee maanden bezig met de opleiding. Ze is haar mentor heel dankbaar: “Lieke liet mij zien dat er meerdere wegen waren om mijn doel te bereiken. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik veel minder stress had.”

Abdullah (30) en Nick (63)

Een ander bijzonder duo dat samen doelen hoopt te bereiken, is Abdullah en Nick. Zij begonnen vorige week aan hun traject bij DUO for a JOB en zijn daarmee het honderdste duo dat via de stichting samen het avontuur aangaat. De 30-jarige Abdullah, die twee jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland kwam, droomt van een carrière in Nederland. “Ik wil graag automonteur worden, maar ik weet niet goed waar ik moet beginnen.” 

DUO for a JOB koppelde hem aan de 63-jarige Nick. De Vlaardinger werkt al 14 jaar bij een autobedrijf en is daarmee de perfecte mentor om Abdullah op weg te helpen.

Lees verder onder de foto >

Nick en Abdullah zijn het honderdste duo. Foto: DUO for a JOB

Socialer en inclusiever Rotterdam

Donderdag 7 december kwamen mentoren, mentees, partners en collega’s van de stichting bij elkaar om de mijlpaal te vieren. Ze kozen een toepasselijke locatie, namelijk het gloednieuwe Station Roffa op de Strevelsweg in Rotterdam Zuid: een plek waar meerdere initiatieven samenkomen om mensen richting te geven, om zich hard te maken voor een socialer en inclusiever Rotterdam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant