De Bingleystraat in Bospolder-Tussendijken, één van de twee locaties waar Ivo Rodermans onderzoek naar zwerfafval doet. Foto: Zwerfie Rotterdam
De Bingleystraat in Bospolder-Tussendijken, één van de twee locaties waar Ivo Rodermans onderzoek naar zwerfafval doet. Foto: Zwerfie Rotterdam

Onderzoek in BoTu: hoe vies is de straat nu, en is het straks schoner?

Algemeen 829 keer gelezen

Rotterdam - Wat lag er afgelopen twee weken voor troep op straat op de Schiedamseweg en de Bingleystraat? En wat ligt er komende weken? En vooral: hoevéél? Dat is wat Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam op dit moment aan het testen is. Hij onderzoekt in Bospolder-Tussendijken of mensen zich anders gaan gedragen op het gebied van zwerfafval als je duidelijk maakt hoe fijn een schone straat is.

Door Emile van de Velde

Rodermans heeft twee weken lang op twee plekken in de straat het zwerfafval opgeruimd. En dan ook echt álles. Speciaal voor zijn onderzoek laten de medewerkers van Stadsbeheer zijn testlocaties met rust tijdens deze nul-meting. Die eerste twee weken heeft Rodermans alles genoteerd wat hij aangetroffen heeft. “Bewoners kwamen vragen wat ik allemaal opschreef. Als ik dat vertelde, waren er complimenten.” Deze week maakt hij met flyers en graffiti aan bewoners duidelijk hoe fijn een schone straat is en komende weken ruimt hij opnieuw op om te kijken of de situatie veranderd is.

Marconiplein

“Ik had eigenlijk drie locaties uitgekozen”, vertelt Rodermans. “Ook een speel- en hangplek bij het Marconplein stond op mijn lijstje. Maar ik ben er achter gekomen dat die plek niet geschikt is voor mijn test, daar waait het afval naartoe of juist weg zodat de testresultaten niet betrouwbaar zijn. Dus nu heb ik alleen de Bingleystraat en een gedeelte van de Schiedamseweg in het onderzoek meegenomen.”

Schiedamseweg

De twee locaties zijn totaal verschillend van elkaar. De Bingleystraat is een doodlopende straat zonder passanten, zodat je zou kunnen verwachten dat de meeste troep van bewoners zelf afkomstig is (’Al geloof ik dat de straat ook gebruikt wordt om te chillen, ik heb er ballonnetjes gevonden’). En de drukke Schiedamseweg met al z’n winkels is juist een straat met heel veel passanten die er niet wonen.

Deze week is het eerste gedeelte van het onderzoek afgerond. Daarna is Rodermans begonnen met zijn ‘bewustwordingsgedeelte’. “Ik spuit clean graffiti op de stoep. Met een hogedrukreiniger die de tegels schoonmaakt, breng ik teksten aan over schone straten en zwerfvuil. Ook krijgen alle bewoners een flyer in de bus met uitleg over mijn project en wat ze zélf kunnen doen.”

Bingleystraat

Rodermans wil met de onderzoeksresultaten (die begin komend jaar verwacht worden) naar de gemeente. “Misschien blijkt wel dat deze manier geen enkele zin heeft. Of wordt duidelijk dat het sóórt zwerfafval verandert. Maar ik wil sowieso aan mensen laten zien hoe fijn het is als de straat schoon is. Dat de buurt er veiliger door wordt. Of dat het fijner buitenspelen is voor kinderen, bijvoorbeeld op die brede stoepen in de Bingleystraat.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant