Kinderparadijs Meidoorn in het Oude Noorden is voorlopig voor een jaar gered. Dat betekent dat honderden kinderen er voorlopig gratis kunnen blijven spelen en de activiteiten doorgaan. Foto: kinderparadijs.net
Kinderparadijs Meidoorn in het Oude Noorden is voorlopig voor een jaar gered. Dat betekent dat honderden kinderen er voorlopig gratis kunnen blijven spelen en de activiteiten doorgaan. Foto: kinderparadijs.net

Kinderparadijs Meidoorn (Kipa) in het Oude Noorden blijft in ieder geval in 2024 nog open

Algemeen 491 keer gelezen

Rotterdam - In de raadsvergadering van deze week stemde de hele gemeenteraad voor het plan om de toekomst van het Kinderparadijs Meidoorn (Kipa) veilig te stellen. Dat betekent dat niet alleen de speeltuin komend jaar open blijft, maar dat de Meidoorn in 2024 ook door kan gaan met alle activiteiten.

Het initiatief werd genomen door Judith Bokhove van GroenLinks, Theo Coskun van SP en Co Engberts van de PvdA en werd gesteund door alle partijen. “We zijn overdonderd door de enorme steun die we kregen vanuit de gehele raad”, zegt Mark Vijfschaft, voorzitter van het bestuur van Stichting Kipa. “Met dank aan de bewoners en netwerkpartners van het Oude Noorden.”

De Rotterdamse wethouder van Welzijn en Sport, Faouzi Achbar (DENK), vond uiteindelijk toch voldoende geld gevonden om sluiting te voorkomen. Het gaat om bijna een half miljoen euro. In totaal is er nu een bedrag van 459.000 euro voor 2024.

Acties voor behoud Kipa

Honderden kinderen, ouders en partners uit de wijk hebben het afgelopen half jaar intensief actie gevoerd om Kinderparadijs Meidoorn (Kipa) open te houden. Zo hebben ze bloemen uitgedeeld aan de gemeenteraad tijdens een actie bij het Stadhuis, ingesproken bij commissievergaderingen en vele brieven, mails en tekeningen verstuurd aan raadsleden.

De wijkraad Oude Noorden organiseerde twee drukbezochte bijeenkomsten om Kipa te steunen. Vele leden, oud-leden, ouders, wijkpartners en vrijwilligers hebben daar hun persoonlijke verhaal gedeeld. Zij vertelden hoe belangrijk Kipa is voor henzelf en hun kinderen.

De gemeenteraad heeft hier goed naar geluisterd en de toekomst van Kipa in elk geval voor het komende jaar veilig gesteld. De gemeenteraad gaat nu op zoek naar mogelijkheden om Kipa ook in de toekomst open te kunnen houden.

“Wij zijn ontzettend blij en dankbaar voor alle steun die we van iedereen hebben gekregen. Het is mooi om te zien dat de gemeente heeft geluisterd naar de wensen van kinderen en ouders.”

Structurele oplossing nodig

Het is overigens nog niet de definitieve redding. Wethouder Achbar gaat onderzoeken wat mogelijk is om de speeltuin structureel overeind te houden. De wethouder wil namelijk dat het kinderparadijs financieel onafhankelijk wordt. Volgens de Mark Vijfschaft is dat onmogelijk. “Het is een illusie dat het sociaal werk dat we al 25 jaar doen en volledig gefinancierd wordt door de overheid, dat we dan in één keer financieel zelfstandig kunnen worden”, liet Vijfschaft aan rijnmond.nl weten. Ook zou het succes verloren gaan als kinderen toegang moeten betalen. “Wij bieden plek aan kinderen die dat niet kunnen betalen. Anders was financiering ook niet nodig.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant