Muriel leeft nu het leven dat ze écht wil leven. "Ik ben zangeres, muzikant. Ik ben geland." Foto: Arash Nikkhah
Muriel leeft nu het leven dat ze écht wil leven. "Ik ben zangeres, muzikant. Ik ben geland." Foto: Arash Nikkhah

Muriel geeft een stem aan de gekkies: ‘Ik ben zelf ook genezen’

Algemeen 1.284 keer gelezen

Rotterdam - Kliniek in, kliniek uit. Onder de pillen, gepamperd door de psychiatrie. Einde verhaal, zo leek het. Maar Muriel (achternaam bekend bij de redactie) vocht zich eruit. En voelt zich nu beter dan ooit. Om aan alle ‘gekkies’ in de maatschappij te laten zien dat het goed kan komen, heeft ze een boek geschreven. En een een cd gemaakt. ‘Want ik ben genezen.’

Door Emile van de Velde

Afgelopen week nog verscheen een rapport waarin stond dat steeds meer mensen de huidige maatschappij niet meer bij kunnen benen. Te ingewikkelde regels en verwachtingen kunnen door grote groepen in de samenleving niet meer bijgehouden worden. ‘De overheid duwt burgers weg, waardoor die afhaken en de kans bestaat dat ze radicaliseren’, was de conclusie.

Toneelstuk

Muriel herkent dat. Ze ging zelf bijna ten onder aan ‘het toneelstuk dat we vaak moeten opvoeren.’ “Afgelopen week hoorde ik nog een verhaal over iemand die zijn huis uit gezet werd. De opeenstapeling van tegenslagen werd hem te veel. Zo’n persoon wordt vervolgens als een soort gekkie gezien en platgespoten. Terwijl hij helemaal geen gekkie was. Ik mag trouwens het woord gekkie gebruiken, vind ik, want ik was er zelf eentje.”

Lees verder onder de foto.


De hoesfoto van Muriels nieuwe plaat Comfort Songs.

In haar boek ‘Getuigenis van een gek’ wil Muriel laten zien dat het vaak juist niet de buitenbeetjes en misfits zijn die in de war zijn, maar juist de mensen die de maatschappij hebben gemaakt tot wat het nu is. “Ik vind sommige mensen aan de macht gek, bijvoorbeeld jongens op de beurs  die gokken met publiek geld waardoor een hele samenleving omver dreigt te vallen. Menselijkheid staat bij die lui niet op nummer 1. Anderen betalen daarvoor de prijs, tot ze er niet meer tegen kunnen en ontploffen. Als je mensen een stabiele omgeving geeft, rust en vertrouwen, blijken ze helemaal niet zo gek te zijn.”

Machine gereset

Muriel komt zelf ook van ver. Twintig jaar lang heeft ze er over gedaan om te komen waar ze nu is. Want nu is ze genezen. Definitief. Dat weet ze zeker. “Vergelijk het met een computer. Ik heb de hele machine gereset, een nieuw operating system erop gezet. Nu crasht die niet meer. Ik bedoel dat door de maatschappij, door wat er verwacht wordt, mensen gaan leven volgens een bepaald beeld. Een beeld waar ze helemaal niet gelukkig van worden. En daar kun je aan ten onder gaan.”

Aan beeld voldoen

Ze geeft voorbeelden: “Als ik om me heen kijk, zie ik mensen die denken dat ze op een bepaalde manier moeten leven. Of dat ze van hun partner houden. Maar ze proberen alleen maar te voldoen aan het beeld dat is ingeprent. Door opvoeding, door de mensen die de samenleving inrichten. Dát is voor mij de echte waanzin. Ik heb het idee dat ik inmiddels tot de mensen behoor die het redelijk gemakkelijk hebben in het leven.”

Delfshaven

Twintig jaar geleden besloot Muriel dat het genoeg was, dat ze beter wilde worden. “Ik ben met alle vluchtmiddelen gestopt. Roken, blowen, drinken, medicatie. Het allerbelangrijkste was dat ik álles weer ging voelen wat je maar kan voelen, en daar niet meer voor weglopen. Nu ben ik fit. Ik voel me zelfs af en toe een soort rolmodel hier in de buurt joh. Mensen komen op straat naar me toe, vragen me om advies. Zes jaar geleden ben ik in Delfshaven komen wonen, om te landen. En ik ben geland. Ik leef nu het leven dat ik zélf heb gekozen. Daar heb ik een hoge prijs voor betaald, maar dat was het volledig waard!”

Muriel presenteert op zaterdag 11 november vanaf 16.30 uur haar boek ‘Getuigenis van een gek’ én haar nieuwe cd Comfort Songs in New Grounds aan de ‘s-Gravendijkwal 58b.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant