We moeten eerder beginnen kinderen op de toekomst voor te bereiden. Foto: Gemeente Rotterdam
We moeten eerder beginnen kinderen op de toekomst voor te bereiden. Foto: Gemeente Rotterdam

Onderwijs op jongere leeftijd, leerplicht zelfs al vanaf 2,5 jaar

Algemeen 2.696 keer gelezen

Rotterdam - We moeten eerder beginnen kinderen op de rest van hun leven voor te bereiden. En niet pas als ze op het schoolplein van de basisschool staan, met allerlei achterstanden. De gemeente Rotterdam hoopt dat de leerplicht in de toekomst al bij 2,5 jaar oud kan beginnen.

Beginnen bij hele jonge kinderen is één van de belangrijkste veranderingen in het nieuwe onderwijsbeleid dat de gemeente woensdag 1 november bekendmaakte. Juist in de eerste jaren ontdekt een kind al zoveel van de wereld om zich heen. En juist in Rotterdam is er nog weleens iets thuis aan de hand waardoor die ontwikkeling minder snel gaat.

Nog niet zindelijk

In het onderwijs moet iedereen gelijk zijn, alle kinderen moeten dezelfde kansen krijgen. En dat is in Rotterdam aan het begin van de basisschool vaak níét zo. Scholen zien kinderen binnenstromen die het Nederlands amper beheersen, niet gewend zijn met anderen om te gaan en soms zelfs niet kunnen lopen of nog niet zindelijk zijn zijn.

Ontdekkingsreizigers

“De omgeving waarin kinderen opgroeien moet ze stimuleren, we noemen ze niet voor niets soms ontdekkingsreizigers.” Aan het woord is Els Maasdam, bestuurder van Hefgroep Kinderdam. Zij ziet om zich heen de noodzaak om kinderen al vroeg onder de hoede te nemen. “Vaak zijn er thuis zorgen. Over financiën. Is er niet genoeg tijd om de kinderen aandacht te geven, wordt er niet op straat gespeeld. Terwijl dat juist op jonge leeftijd zó belangrijk is.”

Iedereen is van dat belang doordrongen. Deskundigen wijzen er zelfs op dat een kind al ín de baarmoeder (na vijf maanden) bezig is met ontwikkelen, met de wereld ontdekken en begrijpen. Zich bewust is van de omgeving. Vanaf dat moment al wordt bepaald of een kind er klaar voor is als de schooldeur voor het eerst openzwaait.

Gratis kinderopvang

Maasdam pleit er samen met meer mensen voor de kinderopvang vaker gratis te maken. “Ja, we hebben ook in de kinderopvang te maken met een personeelstekort, maar dat moet geen reden zijn om het dan maar niet te doen. Het gaat er om kinderen van jongs af aan te stimuleren. Zodat ze zonder achterstanden op school aankomen.”

Lees verder onder de foto.


Said Kasmi bij de presentatie het nieuwe Rotterdamse onderwijsbeleid emotioneel aan het woord over gelijke kansen voor jonge kinderen. 

En wat de gemeente betreft gaat die schooldeur al eerder open. De leerplicht zou misschien al met 2,5 jaar in moeten gaan. Zodat alle kinderen evenveel kansen hebben, en met zo min mogelijk achterstanden. “School is de grote ‘gelijkmaker’”, zei Said Kasmi bij de presentatie van het nieuwe beleid. De (ook nog eens jarige) wethouder werd er zelfs emotioneel van. Kasmi is zélf een voorbeeld van hoe een kind langs allerlei verschillende niveaus in het onderwijs moest opklimmen.

Leerplicht

“Het is zó belangrijk om een goede start te hebben als kind. En daar moeten we ook als overheid vroeg bij zijn. Van 0 tot 2 moeten we al met kinderen aan de slag, en met hun ouders. De ouders moeten we vooral beter gaan bereiken, beter informeren. Dertig procent van de mensen wéét helemaal niet dat er voorschoolse educatie is, dat zijn zo’n 1200 kinderen. En we willen dat kinderen eerder naar school gaan. Leerrécht noem ik het trouwens, liever dan leerplicht. Want ik heb zelf altijd als een recht en niet als plicht beschouwd.”

Hetzelfde gebouw

Kasmi wil kinderen ook al jong in de buurt van oudere kinderen hebben. “We willen kinderen in alle leeftijden ook zoveel mogelijk in hetzelfde gebouw hebben. De voorschoolse educatie, de peuteropvang, de basisschool, het moet wat mij betreft allemaal bij elkaar zitten. En meteen bij de start moeten alle kinderen evenveel kansen hebben.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant