Foto: Marijke Gips
Foto: Marijke Gips

Stichting Wijkcollectie presenteert kunstwerken van ‘Moeders van Hillesluis’ in De Hillevliet

Algemeen 629 keer gelezen

Rotterdam – In samenwerking met Stichting Wijkcollectie bespraken kunstenaars Constança Saraiva en Bérénice Staiger samen met vrouwen uit Hillesluis het thema ‘moederschap’. De bijzondere tekeningen, verhalen en kaarten die hieruit zijn voortgekomen zijn vanaf 5 november te zien in de tentoonstelling ‘Moeders van Hillesluis’ in De Hillevliet. 

Op verschillende ontmoetingsplekken in Hillesluis organiseren kunstenaars Constança Saraiva en Bérénice Staiger al enige tijd bijeenkomsten en workshops voor vrouwen uit de wijk. Binnen een veilige en prettige ruimte delen de vrouwen hun ervaringen, reflecteren zij op het moederschap en herkennen zij zichzelf in elkaars verhalen.

Lees verder onder foto >

Foto: Marijke Gips

Moederschap

De kunstenaars deelden bijna een jaar een atelier toen ze ook nog eens tegelijkertijd, en voor de eerste keer moeder werden. Het moederschap werd een fundamenteel onderdeel van hun identiteit als vrouw en kunstenaar en transformeerde hun leven en werk. Het resultaat is verzameld in de tentoonstelling/installatie ‘Moeders van Hillesluis’, en maakt het moederschap in Hillesluis zichtbaar en geeft het kracht en waardering.

Nicole van Dijk, directeur en medeoprichter van Stichting Wijkcollectie: “De Wijkcollectie werkt geregeld samen met kunstenaars om zo de verhalen van mensen uit de stad te verbeelden. Ik ben erg enthousiast over wat Constança en Bérénice voor elkaar hebben gekregen: de kunstwerken, met ‘moederschap’ als rode draad, hebben zij kracht en zeggenschap gegeven. Het werk is dynamisch en weerspiegelt wat je zag gebeuren tijdens de bijeenkomsten met de vrouwen.”

Drie krachtige thema’s

Het project is opgebouwd in drie lagen: Vrouw-Moeder, waarbij in vier grote werken de fysieke en emotionele veranderingen werden onderzocht die optreden tijdens het moederschap; Moeder-Kind dat zich verdiept in de manier waarop kinderen hun moeder weerspiegelen, uitgebeeld in een opgebouwde tent; en Moeder-Buurt, waarin op een plattegrond de uitdagingen van isolatie binnen het moederschap en de voordelen van verbindingen binnen de gemeenschap van Hillesluis worden belicht.

Looptijd tentoonstelling voor publiek: 5 t/m 30 november 2023. Openingstijden De Hillevliet: maandag t/m vrijdag van 8:30 – 16:00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant