Zwerfafval is een groot probleem voor Rotterdam, haar bewoners en de natuur in de stad. Foto: pr
Zwerfafval is een groot probleem voor Rotterdam, haar bewoners en de natuur in de stad. Foto: pr

Meedenken over een opgeruimd Rotterdam op eerste StadsOpruimers conferentie in de Fruitvis

Algemeen 887 keer gelezen

Rotterdam – Op zaterdag 7 oktober organiseert Stichting Wijkcollectie de eerste editie van de StadsOpruimers conferentie. In De Fruitvis, aan de havenkade van de Marconistraat in Rotterdam-West, komen Rotterdammers bijeen om samen na te denken hoe de stad in de toekomst schoner en opgeruimder kan zijn. De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met Zwerfie Rotterdam, Opzoomer Mee, Zakkenvullers van Bloemhof, Luisa Maria dos Santos Gonçalves en Museum Rotterdam.

Met de programma’s Echt Rotterdams Erfgoed en de verschillende Wijkcollecties komt Stichting Wijkcollectie veel verhalen van stadsopruimers tegen. Deze worden bewaard als het hedendaags erfgoed van de stad. Al deze opruimers beamen: zwerfafval is een groot probleem voor Rotterdam, haar bewoners en de natuur in de stad. Veel afval belandt op straat en door de gemeente is daar niet tegenop te vegen. 

Gelukkig zijn er ook door heel de stad een heleboel bewoners die hart hebben voor de buitenruimte, zelf de mouwen opstropen en gewapend met prikkers, vuilniszakken óf met de blote handen hun buurt of straat schoonhouden. Tijdens de eerste StadsOpruimers conferentie krijgen deze stadsbewoners een podium en kunnen zij elkaar ontmoeten, hun kennis delen en gezamenlijk tot oplossingen komen om de stad schoner te houden.

Lees verder onder foto >

Zelfs de kleinsten helpen mee! Foto: pr

Enquête

Het doel van de conferentie is dat opruimers elkaar ontmoeten en hun ervaringen en ideeën uitwisselen, inspiratie opdoen, en nadenken over hoe we met zijn allen nog meer kunnen bijdragen aan een opgeruimde stad. Met alle organiserende partners heeft Stichting Wijkcollectie een veelzijdig programma samengesteld, waarbij ze nieuwe ideeën over een storend onderwerp willen laten ontstaan. Ook de bewoners van Rotterdam hadden inspraak over de inhoud: via een online enquête, beantwoordden zij eerder vragen rondom zwerfafval in de stad en welke onderwerpen op de conferentie niet konden ontbreken.

Lees verder onder foto >

Gelukkig zijn er een heleboel bewoners die gewapend met prikkers, vuilniszakken óf met de blote handen hun buurt of straat schoonhouden. Foto: pr

Veelzijdig programma

Naast rondetafelgesprekken en denktanks wordt een korte film vertoond over hoe Rotterdam door de jaren heen werd schoongehouden, met historische opruim- objecten uit de collectie van Museum Rotterdam. Ook staat ‘De Schone Zwaan’ van Theater in Context op het programma. Een interactieve theatervoorstelling voor jong en oud over afval. Natuurlijk is er ruimte voor reacties, sterker nog, we willen juist dat stadsopruimers hun tips en ideeën delen tijdens de rondetafelgesprekken rondom de hoofdvraag: hoe dragen jullie bij aan een opgeruimde stad?

Aanmelden voor de StadsOpruimers conferentiekan via www.wijkcollectie.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant