Affiche voor het eerste CHIO in 1948, in het 50-jarig jubileumsjaar van Koningin Wilhelmina. Foto: Stadsarchief Rotterdam
Affiche voor het eerste CHIO in 1948, in het 50-jarig jubileumsjaar van Koningin Wilhelmina. Foto: Stadsarchief Rotterdam
Oh ja, zo was het!

Rotterdam van 19TOEN in beeld: CHIO in Kralingen

Algemeen 1.488 keer gelezen

Rotterdam - De geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw (19TOEN) is uiteraard niet exact in 1900 bij de eeuwwisseling begonnen. In deze rubriek laten we wekelijks een beeld van Rotterdam uit de vervlogen jaren van de 20e eeuw de revue passeren. Aflevering 38.

In 1948 vond het CHIO Rotterdam voor de eerste keer plaats op de locatie in het Kralingse Bos. Het is daarmee het oudste internationale topsportevenement van Rotterdam. Tijdens het allereerste CHIO Rotterdam vond al een landenwedstrijd springen plaats. Nederland won.  

Op 20 juli 1956 veranderde de Sociëteit van de Rotterdamsche Manège door een uitslaande brand in een troosteloze puinhoop. Job Dura, die de brand en alle hulpdiensten vanuit zijn raam kon zien was bang dat hij het CHIO Rotterdam, dat nauwelijks een maand later zou plaatsvinden, wel kon vergeten. Dura liet op de plek van de afgebrande Sociëteit een directiekeet van z’n bedrijf plaatsen. Het tijdelijk onderkomen kreeg de bijnaam de Kippenren. In 1961 bouwde het Rotterdamse bedrijfsleven de eerste permanente tribune.  

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan kreeg het CHIO Rotterdam in 1967 het Europees Kampioenschap Springen toegewezen. In 1969 was Harry Wouters v. d. Oudenweijer met Abadan de eerste Nederlander die de Grote Prijs won. Jaren later verdween de grasmat op het hoofdterrein, kwam er een All-Weather bodem en verhuisde de dressuur naar het hoofdterrein. Tijdens de eerste Grand Prix op die nieuwe All Weather bodem reed Anky van Grunsven met Salinero een nieuw wereldrecord. Plannen om een nieuwe permanente tribune te bouwen werden werkelijkheid en leveren de toewijzing van het EK dressuur in 2011 op.  
Naast paardensport werd entertainment in het Stroodorp één van de publiekstrekkers van het CHIO Rotterdam. Toen Marco Borsato een keer optrad probeerde het publiek via de mesthoop van de Rotterdamsche Manege het terrein op te komen.

Het huidige CHIO Rotterdam is het enige Nederlandse hippische topsportevenement met vijf sterren springen én dressuur, dat zich kan scharen bij de internationale topevenementen in de wereld. Met een historie van bijna 75 jaar spring- en dressuursport van het allerhoogste niveau, is het CHIO Rotterdam bovendien het oudste topsportevenement van Rotterdam. Daarnaast biedt het CHIO een uitgebreid kinderprogramma, shows, entertainment en het alom bekende Stroodorp, een topevenement voor iedereen. 

Ruiter tijdens het CHIO in de jaren zeventig. Foto: Ralph L. Schuurman

Zie voor aflevering 37:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant