Koningin Juliana opende de manifestatie Ahoy' in Rotterdam op 15 juni 1950. Foto: J.D. Noske / Anefo, Nationaal Archief
Koningin Juliana opende de manifestatie Ahoy' in Rotterdam op 15 juni 1950. Foto: J.D. Noske / Anefo, Nationaal Archief
Oh ja, zo was het!

Rotterdam van 19TOEN in beeld: Rotterdam Ahoy’

Algemeen 1.509 keer gelezen

Rotterdam - De geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw (19TOEN) is uiteraard niet exact in 1900 bij de eeuwwisseling begonnen. In deze rubriek laten we wekelijks een beeld van Rotterdam uit de vervlogen jaren van de 20e eeuw de revue passeren. Aflevering 37.

In 1950 was de manifestatie Ahoy’ bedoeld om het herstel van de Rotterdamse havens aan de wereld te tonen. Als locatie waren het Museumpark en Het Park gekozen, zodat er contact met het water mogelijk was. Op de Parkkade was een aantal scheepsonderdelen opgesteld, zoals een compleet bruggenhuis, een schoorsteen en een mast. Hier kon men ook een rondvaart met de Spido maken en twee schepen bezoeken.
Rotterdam Ahoy’ werd geopend op 15 juni 1950 door koningin Juliana en trok in twee maanden tijd 1.650.000 bezoekers. Een kleimodel van het beeld Verwoeste Stad van Ossip Zadkine trok toen al veel bekijks.

De entree lag aan de Mathenesserlaan. Een vijftien meter hoge stalen plastiek was het symbool van de tentoonstelling. Achter de villa van Van Hoboken (het huidige Natuurmuseum) werd een oude stalen hal van de Nederlandsche Nijverheidstentoonstelling Nenijto uit 1928 geplaatst. Deze werd voorzien van bijgebouwen en omgedoopt tot Ahoy’ hal. De expositieruimte besloeg drie terreinen. De Ahoy’ hal, het daaraan vastgebouwde Paviljoen Rotterdam op het Dijkzigtterrein en het Park. 

De liefhebbers van scheepsmodellen konden in de Ahoy’hal hun hart ophalen, waar in een waterbak zo groot als een zwembad alle schepen dobberden die onder Rotterdamse vlag voeren. Via een luchtbrug over de Westzeedijk kon Het Park worden bereikt. Hier waren verschillende losse kiosken en paviljoens te bezichtigen.
Een grote trekker was Oudt-Rotterdam, een paviljoen dat ook ’s avonds was geopend. Hier was de sfeer van het vooroorlogse Rotterdam herschapen. Publiekslieveling was Johnny Ahoy’, een creatie van de bekende komiek en toneelspeler Johnny Kraaykamp. Verder was er tijdens Rotterdam Ahoy’ aandacht voor een keur aan jonge en onbekende architecten, kunstenaars en artiesten.

De Ahoy’-hallen bleven na de tentoonstelling staan. Ze werden gebruikt voor concerten, sportwedstrijden en allerlei manifestaties, zoals bijvoorbeeld Jeugdland, de tweede grote wederopbouwtentoonstelling E55 en de Floriade. Pas met de bouw van de Medische Faculteit in 1966 werden de hallen gesloopt, de Energiehal werd verplaatst naar Blijdorp. Onder dezelfde naam werden nieuwe Ahoy’-hallen geplaatst op het Heliportterrein die slechts enkele jaren bleven staan. In 1970 werd aan het Zuidplein Sportpaleis Ahoy’ gebouwd en 15 januari 1971 geopend. De naam herinnert aan de manifestatie uit 1950 en de eerdere hallen. Tegenwoordig heet het complex Rotterdam Ahoy.

Affiche voor Rotterdam Ahoy’. Foto: Stadsarchief Rotterdam

Zie voor aflevering 36:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant