Mensen van Unity in Diversity aan het werk in het maanlandschap op het dak van Winkelcentrum Zuidplein. Foto: Houcem Bellakoud
Mensen van Unity in Diversity aan het werk in het maanlandschap op het dak van Winkelcentrum Zuidplein. Foto: Houcem Bellakoud
Voorproefje

Volgende week begint Bovenop Zuid en je weet niet wat je ziet op het dak van Zuidplein

Algemeen 4.992 keer gelezen

Rotterdam - Elk jaar winkelen er miljoenen mensen in Winkelcentrum Zuidplein. Al meer dan vijftig jaar lang. Maar niemand van al die mensen heeft ooit een voet gezet op het dak van het winkelcentrum. Vanaf donderdag 1 juni verandert dat. Voor één maand, tijdens Bovenop Zuid van de Rotterdamse Dakendagen. En we kunnen vast verklappen: je weet niet wat je ziet!

Door Emile van de Velde

En poef! Je loopt een trap af, gaat een deur door en opeens sta je middenin in het winkelcentrum waar je al zolang je kleding koopt of iets te eten haalt. Naast de Zara. Daar eindigt de wandeling die je in juni kunt maken op het dak van Winkelcentrum Zuidplein. Een wandeling van een kilometer lang over een fel geel pad. De overgang is gigantisch. Het dak en het winkelcentrum zijn twee totáál verschillende werelden.

David Lynch

Je weet niet wat je ziet als je op het dak van het gigantische winkelcentrum rondloopt. Het lijkt wel een soort maanlandschap, zegt ook Léon van Geest van de Rotterdamse Dakendagen. “Ik moest aan de films van David Lynch denken toen ik dit voor het eerst zag. En dat atrium aan de kant van de Pleinweg is van zichzelf al een soort R2-D2-achtig kunstwerk.”

Lees verder onder de foto >


Kunstwerk geïnspireerd op het verhaal van Do & An Loempia & Snacks in Hoogvliet. De Rotterdamse collectieven ALL CAPS, Foundation B.a.d., Nieuw Charlois, Opperclaes en Unity in Diversity vaardigen allemaal meerdere kunstenaars af. Iedere kunstenaar koos een verhaal van de Rotterdamse Wijkcollectie als inspiratie voor het werk op een van de wanden, objecten of het dakoppervlak. Foto: Emile van de Velde

Maanlandschap 

Tijdens de Rotterdamse Dakendagen verandert het maanlandschap op Zuidplein in een fleurig dak waar je langs tientallen kunstwerken loopt. Overal wordt het dak beschilderd. De kunstenaars komen uit Zuid en hebben zich allemaal laten inspireren door een verhaal uit een buurt. Van Feyenoordcafé The Hide Away aan het Kreekplein tot een populaire groenteboer en van een Vietnamese loempiakraam tot de Maas bij Feijenoord. Er wordt al weken gewerkt aan het artpark. Tijdens Bovenop Zuid zie je wat de kunstenaars met het dak gedaan hebben. En je leest de verhalen bij de kunstwerken.

Rotterdam Rooftop Walk

Na onder meer De Trap naar het dak van het Groothandelsgebouw en de Rotterdam Rooftop Walk met de brug over de Coolsingel is nu dus Winkelcentrum Zuidplein aan de beurt. Het dak wordt normaal niet gebruikt, behalve door de 1800 zonnepanelen die voor de energie (denk aan het licht, de roltrappen) in de algemene ruimtes van het winkelcentrum zorgen. Van Geest: “Wat wij willen, is laten zien wat je allemaal met daken kunt doen. Zodat mensen er op z’n minst over na gaan denken. In de acht jaar dat we bestaan, hebben we gezien dat dat ook echt gebeurt. Neem de daktuin op de Peperklip, die is bedacht na een bezoek aan de dakendagen.”

Lees verder onder de foto >


Natascha van Unity in Diversity aan het werk op het dak van Winkelcentrum Zuidplein. Foto: Emile van de Velde

Winkelcentrum

Een evenement op het dak van een heel winkelcentrum is nieuw voor de Rotterdamse Dakendagen. En een behoorlijke uitdaging. “We hadden al langer een oogje op dit dak. Ik stond hier iets van vijf jaar geleden voor het eerst. Het is een fascinerend landschap. Er zijn vier verschillende hoogtes, daar komen trappen voor de bezoekers. Helemaal bovenop heb je een weids uitzicht, richting de Rotterdamse havens. En richting Ahoy, waar we op het grote led-scherm ook iets laten zien. De ingang is bij de metro, de uitgang in het winkelcentrum. Waar je dan meteen nog iets kunt eten of drinken.”

Tijdens Bovenop Zuid wandel je in zo’n drie kwartier slingerend over het dak van Zuidplein. Over een pad van gele tegels, ernaast is het dak te kwetsbaar voor grote groepen mensen. Kaartjes zijn goedkoop gehouden: 3,50 euro per persoon. Een kaartje voor een volwassene samen met een kind (tot en met 15 jaar) kost 5,50 euro. Om veiligheidsredenen moet elk kind in gezelschap zijn van een volwassene (één kind per begeleider). De Rotterdamse Dakendagen duren van 1 tot en met 4 juni, maar Bovenop Zuid duurt de hele maand juni!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant