De galerijflat uit 1934  is oorspronkelijk ontworpen voor jonge gezinnen met lage inkomens. Foto: Stadsarchief Rotterdam
De galerijflat uit 1934 is oorspronkelijk ontworpen voor jonge gezinnen met lage inkomens. Foto: Stadsarchief Rotterdam
Oh ja, zo was het!

Rotterdam van 19TOEN in beeld: Bergpolderflat: de eerste galerijflat

Algemeen 1.858 keer gelezen

Rotterdam - De geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw (19TOEN) is uiteraard niet exact in 1900 bij de eeuwwisseling begonnen. In deze rubriek laten we wekelijks een beeld van Rotterdam uit de vervlogen jaren van de 20e eeuw de revue passeren. Aflevering 36.

De Bergpolderflat, gebouwd in 1932-1934 in Blijdorp, wijk Bergpolder, is de eerste galerijflat in Nederland en behoort tot de topmonumenten van Rotterdam. Architecten Willem van Tijen i.s.m. J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt ontwierpen de Bergpolderflat in de stijl van het Nieuwe Bouwen in opdracht van Volkswoningbouw Rotterdam. 

De Bergpolderflat was het eerste hoogbouwproject dat voor jonge gezinnen met een laag inkomen was bestemd. Men ging uit van voordelen van van zonlicht, lucht en de mogelijkheid tot aanleg van groenvoorziening rond de flat. Alles wat oudere arbeiderswijken niet hadden. Door vergaande standaardisatie en prefabricage konden er lagen huurprijzen gerealiseerd worden.

De Bergpolderflat is ook de eerste flat die gebouwd is met een stalen skelet. Dat werd met een kraan rechtovereind gezet en gemonteerd. Het Rijksmonument telde bij de opening 72 woningen verspreid over negen verdiepingen met op iedere laag acht woningen. Balkons bevinden zich op het westen en de galerijen op het oosten. De galerijen zijn bereikbaar met een lift in het glazen trappenhuis op de kop van de flat.

De oorspronkelijke woningen waren door middel van schuifwanden en opklapbedden op twee manieren te gebruiken. Overdag waren de bedden in de ouderslaapkamer opgeklapt en was deze ruimte bij de woonkamer getrokken. ‘s Avonds werden de glazen schuifwanden gesloten zodat een aparte slaapkamer ontstond. Ook in de kinderslaapkamer waren opklapbedden. De woningen waren bedoeld voor tweepersoonshuishoudens en kleine gezinnen. Met ongeveer 50 m² oppervlak waren het kleine woningen, die door deze flexibele indeling en de toepassing van kastenwanden toch comfortabel waren.

In de jaren negentig is de flat aangepast voor mensen ouder dan 55 jaar. De flat trekt nog steeds veel architectuurstudenten uit de hele wereld die het gebouw van alle kanten fotograferen.

De Bergpolderflat in de jaren negentig van de vorige eeuw. Foto: Henk van Brugge

Zie voor aflevering 35:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant