Het buitenbad van het Sportfondenbad aan de Van Maanenstraat in 1953. Foto: Fotografische Dienst Gemeentewerken
Het buitenbad van het Sportfondenbad aan de Van Maanenstraat in 1953. Foto: Fotografische Dienst Gemeentewerken
Oh ja, zo was het!

Rotterdam van 19TOEN in beeld: Sportfondsenbad Noord

Algemeen 1.182 keer gelezen

Rotterdam - De geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw (19TOEN) is uiteraard niet exact in 1900 bij de eeuwwisseling begonnen. In deze rubriek laten we wekelijks een beeld van Rotterdam uit de vervlogen jaren van de 20e eeuw de revue passeren. Aflevering 35.

Het Sportfondsenbad Noord aan de Van Maanenstraat in de wijk Bergpolder, ontworpen in 1937,  was een zwembad met buitenbad gebouwd in de stijl van het nieuwe bouwen, functioneel, strak, licht en luchtig. Een van de bijzonderheden was het openschuivende dak, dat tegenwoordig echter niet meer functioneert. Naast het buitenbad lag een grote zonneweide.

Sportfondsenbaden werden volgens een spaarsysteem door spaarders en aandeelhouders gefinancierd. Sportfondsenbad Noord wordt in de volksmond ook wel het Van Maanenbad genoemd, naar de straat waarin het is gevestigd. Het zwembad vertegenwoordigt een belangrijke cultuurhistorische waarde, dat ervaart men direct als men er binnen komt.
In 2014 startte een grote restauratie waarna het bad op 22 april 2015 officieel werd geopend. Met de restauratie is het Van Maanenbad weer voor een groot deel in de sfeer van de jaren dertig hersteld.

Het Sportfondsenbad Noord (ook wel Van Maanenbad) in 2017. Foto: Magere Hein 

Zie voor aflevering 34:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant