De King (links) en Queen (rechts) van Rotterdam. Beeld: studio VollaersZwart
De King (links) en Queen (rechts) van Rotterdam. Beeld: studio VollaersZwart

Rotterdamse torens krijgen kroon vanwege Koningsdag

Algemeen 1.833 keer gelezen

Rotterdam - De Zalmhaventoren en het World Port Center krijgen een kroon vanwege Koningsdag. Ook onder meer Rotterdam Centraal, het stadhuis en het metroviaduct worden versierd, net als een aantal woongebouwen in de stad. De versiering moet vanaf 19 april overal te zien zijn. Vanaf dan zijn ook elke avond gebouwen oranje uitgelicht. Op donderdag 27 april viert Koning Willem-Alexander zijn verjaardag (én tien jaar koningschap) in Rotterdam.

Abseilers gaan komende weken (zodra het weer het toelaat) aan de slag om de top van de twee torens te versieren. Geheel in het thema van de Rotterdamse Koningsdag (’Wij zijn allemaal Kings & Queens’) wordt de Zalmhaventoren op de noordoever de King van de stad en het WPC op Zuid de Queen.

Lees verder onder de foto.


Beeld: studio VollaersZwart

Ook de rand van het dak van Rotterdam Centraal wordt versierd met de vlaggetjes (XXL-vlaggetjes, dat wel) die zijn ontworpen door kunstenaarsduo studio VollaersZwart. Net als op andere hoge plekken is ook hier de datum van de versiering afhankelijk van de wind (die mag niet harder dan windkracht 4 zijn). Op het plein voor het station komt natuurlijk een gigantische kroon te staan. 

Lees verder onder het filmpje.


De zogeheten city dressing werd vandaag (Tweede Paasdag, maandag 10 april. De 10 is gekozen omdat Koning Willem-Alexander in Rotterdam viert dat hij 10 jaar koning is) gepresenteerd tijdens een rondrit met een speciale koningsdagtram. De stad moet vanaf 19 april versierd zijn.

Lees verder onder de foto.


Beeld: studio VollaersZwart

Het versieren kan hier en daar zomaar spectaculaire plaatjes voor voorbijganger opleveren. Je ziet immers niet elke dag abseliers een kroon op het hoogste gebouw van Nederland plaatsen. Maar veel van de aankleding wordt ook in de nachtelijke uren gedaan. Wees bijvoorbeeld niet verbaasd als je over een week ‘s ochtends met de metro gaat en de fly over op Zuid is opeens oranje, groen en wit.

Lees verder onder de foto.


Beeld: studio VollaersZwart

Vanaf 19 april gaan ook de lichten aan. Allerlei Rotterdamse plekken worden ‘s avonds oranje uitgelicht, van Erasmusbrug tot Hofpleinfontein. Dit keer niet één avondje zoals we vaker zien, maar élke avond tot en met de grote dag op donderdag 27 zelf.

Lees verder onder de foto.


Kruisnetlaan. Beeld: studio VollaersZwart

Ook allerlei Rotterdamse woongebouwen worden versierd met de XXL-vlaggen: van Markthal en Kruiskadeflat tot de Hoogvlietse Kruisnetlaan. De vlaggen van studio VollaersZwart zijn uiteraard in de kleur oranje van het koningshuis, mét het groen-wit van Rotterdam. Je kunt er de W in zien van Willem-Alexander, en omgedraaid de M van Máxima. VollaersZwart heeft óók vlaggen ontworpen zonder de kleur oranje, voor Rotterdammers die niet zoveel met het koningshuis hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant