Zwemmen in de Coolhaven, dat kun je als wijkraad dus op de agenda zetten. Foto: Tara Lewis
Zwemmen in de Coolhaven, dat kun je als wijkraad dus op de agenda zetten. Foto: Tara Lewis
ROPOPOST van Tara Lewis en Ferrie Weeda

Één jaar wijkraden: Schiebroek is kampioen adviezen, anderen stuurden er slechts eentje

Algemeen 1.089 keer gelezen

Rotterdam - Tara Lewis en Ferrie Weeda bespreken elke twee weken de Rotterdamse politiek in hun podcast ROPOPO én in De Havenloods met ROPOPOST. Deze keer: Ferrie Weeda.

‘In deze week van verkiezingen voor provincie en waterschappen, zou je het bijna vergeten: precies een jaar geleden stemden we voor de gemeenteraad. En óók voor de wijkraden. Deze nieuwe vertegenwoordiging werd geïntroduceerd als opvolger van de gebiedscommissies.

Critici noemden de wijkraden ‘een tandeloos politiek gedrocht’. De 39 wijkraden moeten de kloof tussen de burger en gemeentebestuur verkleinen, maar ze hebben nauwelijks budget en weinig te vertellen. De Coolsingel is de baas.

Maar de wijkraden hebben een troef: ze zijn de officiële oren en ogen van de wijk. Ze mogen het stadsbestuur gevraagd en ongevraagd van advies voorzien. En dat hebben ze het afgelopen jaar inderdaad gedaan - maar er is een groot verschil tussen de wijken.

Wat blijkt? De wijkraad Schiebroek is de absolute kampioen adviezen schrijven. Maar liefst 17 brieven van alle 150 geregistreerde ‘wijkraadsadviezen’ zijn ondertekend door de wijkraad Schiebroek. De meeste wijkraden schreven vijf brieven. Onderaan de lijst bungelen Mathenesse en Delfshaven-Schiemond, die beiden slechts 1 advies ondertekenden. Kom op jongens! Jullie kunnen het ook!

De vraag is natuurlijk of het effect heeft, advies geven aan de gemeenteraad en wethouder. Het antwoord is: het helpt. Het zet kwesties officieel op de agenda, zoals zorgen over windmolens in Hoogvliet, overlast van aanhangwagens in Kralingseveer of het verlangen om te zwemmen in de Coolhaven. Of je kunt - zoals de wijkraad Afrikaanderwijk - de wethouder vragen of je Willem-Alexander een handje mag geven op Koningsdag. Niet geschoten, altijd mis!’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant