‘Slachtoffers van seksueel geweld zijn voor het leven getekend’. Veel mensen lopen daarom in de nacht van 11 op 12 maart mee in de wandeling tegen seksueel geweld. Foto: Gemeente Rotterdam
‘Slachtoffers van seksueel geweld zijn voor het leven getekend’. Veel mensen lopen daarom in de nacht van 11 op 12 maart mee in de wandeling tegen seksueel geweld. Foto: Gemeente Rotterdam

Nachtelijke wandeling in Rotterdam tegen seksueel geweld helemaal vol

Algemeen 1.913 keer gelezen

Rotterdam - Veel mensen lopen in de nacht van 11 op 12 maart mee in de wandeling tegen seksueel geweld. Zoals Marianne. “Door de verhalen die ik hoor voel ik me betrokken. Slachtoffers van seksueel geweld zijn voor het leven getekend.” Helaas kan meelopen met de wandeling niet meer. Alle plaatsen zijn bezet. Wel kun je geld doneren. Voor meer informatie zie nachttegenseksueelgeweld.nl/project/2023.

Deelnemers van de nachtelijke route maken kennis met de verhalen van meisjes en vrouwen die wereldwijd slachtoffer waren van seksueel geweld. Marianne: “Met de wandeling wordt geld ingezameld voor Plan International. Zij zetten met dat geld projecten op die slachtoffers van seksueel geweld beschermen.”

Wethouder Vincent Karremans en wethouder Ronald Buijt lopen mee met het begin van de wandeling tijdens de ‘Nacht Tegen Seksueel Geweld’. De wandeling is in totaal 20 kilometer en duurt tot circa 05.00 uur en langs de route zijn onder meer verhalen te lezen van jonge vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel geweld.

Schokkende cijfers
Ook in Nederland is er sprake van seksueel geweld. Maar liefst 22 procent van de Nederlandse vrouwen en 6 procent van de Nederlandse mannen had seks zonder dat ze het wilden. De percentages zijn nog hoger als u daar ook ongewenst aanraken en zoenen bij optelt. Ook zijn er in ons land steeds meer online ongewenste seksuele ervaringen, zeker bij jongeren. Marianne: “De cijfers van het aantal slachtoffers zijn in de regio Rotterdam ook hoog. Voor de beeldvorming: het Centrum Seksueel Geweld regio Rotterdam verleende in 2021 aan 404 slachtoffers hulp en gaf 375 keer advies. En dat is slechts een topje van de ijsberg; seksueel geweld blijft namelijk nog vaak onzichtbaar. Het gebeurt vaak achter de voordeur. Het is voor veel slachtoffers moeilijk om hun verhaal te delen en hulp te vragen. Bijvoorbeeld omdat zij angstig zijn, zich schamen of geen steun hebben van andere mensen.”

Marianne spreekt regelmatig slachtoffers die het lastig vinden om hun verhaal te doen. “Niet alleen zijn ze angstig of schamen ze zich. Ze verliezen ook snel het vertrouwen in mensen. Of ze kunnen niet meer genieten van seks. Slachtoffers van seksueel geweld zijn door gevolgen als deze voor het leven getekend.” Dat soort verhalen roept emoties op bij Marianne. “Ik word er boos van. Door de verhalen die ik hoor voel ik me betrokken en wil ik graag meelopen dit weekend.”

Netwerkaanpak Seksueel Geweld
De gemeente Rotterdam zet zich in om seksueel geweld te voorkomen en te verminderen. Dat doet zij door samen met lokale en regionale partners hulp te bieden aan slachtoffers. Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) van de GGD Rotterdam-Rijnmond is de centrale plek waar slachtoffers worden geholpen door een team van verpleegkundigen, politie, artsen en psychologen. Uniek is de samenwerking tussen het CSG, het Erasmus MC en Filomena, het Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling. In het Erasmus MC worden slachtoffers tot 16 jaar geholpen. En bij Filomena slachtoffers ouder dan 16 jaar.

Marianne hoopt dat de wandeling tegen seksueel geweld meer oplevert dan alleen geld voor projecten. “Ik hoop ook dat steeds meer mensen zich bewust zijn van de gevolgen van seksueel geweld. En dat er dus vanaf nu ook alleen maar minder slachtoffers zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant