Het fietspad naar kinderboerderij De Kooi, met de beoogde bouwplaats op de achtergrond. Foto: De Schakel
Het fietspad naar kinderboerderij De Kooi, met de beoogde bouwplaats op de achtergrond. Foto: De Schakel

Rotterdam boos op Barendrecht vanwege plan voor asielzoekerscentrum aan de rand van de stad, bij Lombardijen

Algemeen 4.055 keer gelezen

Rotterdam - De gemeente Rotterdam heeft ontstemd gereageerd op een plan van de gemeente Barendrecht om aan de rand van Rotterdam, bij Lombardijen, een asielzoekerscentrum te openen voor 500 asielzoekers en met 200 flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen en statushouders. Rotterdam heeft aan Barendrecht laten weten de plannen ‘onwenselijk’ te vinden en beraadt zich nu op vervolgstappen.

De gemeente Barendrecht onderzoekt het mogelijk maken van tijdelijke woonunits op een kavel in het Zuidelijk Randpark. Ze zijn bedoeld voor statushouders, vluchtelingen en spoedzoekers. De kavel van circa 5 hectare langs de Maeterlinckweg, ten oosten van de afrit Zuidplein, ligt binnen de gemeentegrenzen van Barendrecht, maar is eigendom van de provincie Zuid-Holland.

‘We vinden het onwenselijk dat een eventueel AZC op deze locatie komt’, aldus het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders. ‘Er wordt met dit plan onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen voor de aangrenzende kwetsbare wijk Lombardijen. Er ontstaat door dit plan grote druk op de voorzieningen in de wijk, denk aan scholen en zorg. Die voorzieningen zijn daar niet op berekend. Het plan van Barendrecht is de facto een plan voor een Rotterdams AZC, omdat deze locatie in alle opzichten vooral aan onze stad en voorzieningen verbonden is.’

Het college van B&W van Barendrecht heeft het Rotterdamse stadsbestuur donderdag 16 februari geïnformeerd dat het in overleg is met de Provincie Zuid-Holland over het realiseren van tijdelijke woningen/woonunits voor de opvang van statushouders, vluchtelingen en spoedzoekers.

Barendrecht zegt in gesprek te zijn met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en de gemeente Rotterdam. ‘Dit is niet juist. We zijn door de gemeente Barendrecht slechts geïnformeerd over de mogelijkheid om op de genoemde locatie tijdelijke huisvesting te realiseren. Er is geen sprake geweest van uitwisseling van argumenten over en weer.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant