Elfie Tromp. Foto: Marc Deurloo
Elfie Tromp. Foto: Marc Deurloo

Elfie Tromp is de nieuwe stadsdichter van Rotterdam: ‘Ik wil kijken naar de toekomst van de stad’

Algemeen 1.640 keer gelezen

Rotterdam - Elfie Tromp is de nieuwe stadsdichter van Rotterdam. In een vol Bibliotheektheater werd ze vanavond (donderdag 26 januari) officieel benoemd door wethouder Said Kasmi. Zij droeg haar eerste stadsgedicht, getiteld het kan altijd alle kanten op voor.

Tromp werd benoemd op Nationale Gedichtendag tijdens de start van Poëzieweek 2023. Gelijktijdig nam Anne Vegter afscheid en droeg het stadsdichterschap over aan opvolger Elfie Tromp die de komende twee jaar deze rol gaat vervullen. De stadsdichter heeft de taak om jaarlijks meerdere stadsgedichten over Rotterdam, haar inwoners en?de Rotterdamse actualiteit te schrijven en te presenteren.

Elfie Tromp wil zich richten op de toekomst van Rotterdam. “Voorgangers hebben het verleden geëerd en bekritiseerd, het huidige leven beschreven en nu wil ik kijken naar de toekomst van de stad. Wat zijn onze uitdagingen, waar groeien we naartoe?” 

Elfie Tromp is zelf een van de letterlijke dragers van de toekomst. Gedurende haar stadsdichterschap verwacht ze een kind.

Met haar werk wil Elfie Tromp mensen activeren en hen bewust maken van het handelend potentieel dat zij hebben. “Je hoeft niet te accepteren hoe het is. Durf te dromen en uit te spreken hoe het zou kunnen zijn en vervolgens op die manier te leven.”

“Door mijn feministisch bewustzijn vind ik het belangrijk om het beeld van Rotterdam inclusiever te maken. Niet alleen het romantische beeld van arbeiders en ‘niet lullen maar poetsen’, maar ook: de verborgen geschiedenissen van vrouwen en de onopgetekenende verhalen van degenen die de zorgtaken op zich namen om de stad verder te brengen.”

Elfie Tromp is naast dichter, ook schrijver, theatermaker en performer. Dit jaar speelt ze met haar band de voorstelling Op de Barricade van het Hart, een feministische punkcabaretshow. Ze publiceerde inmiddels een dichtbundel en drie romans, waarvan de meeste recente Pietà is, dat gaat over een omstreden monument in een havenstad onder druk. Haar werk werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de Literatourprijs. Ze schreef in 2017 het jeugdboekenweekgeschenk en het Rotterdamse boekenweekgeschenk, werd verkozen tot zomerdichter van 2020 en was in 2021 ambassadeur voor de week van het Nederlands. Ze runde het underground literaire zine Strak, maakte een podcast over protestliedjes en had in de lockdown de online talkshow Dichter in Drag, waarmee ze poëzie en drag samenbracht.

Les hier het eerste stadsgedicht van Elfie Tromp de nieuwe stadsdichter van Rotterdam:

het kan altijd alle kanten op

tijd heet hier casino

een balletje dat draait
in de kom van onze bekken
momenteel een kans van
één op 655,468 inwoners

postercampagnes voor gemengde relaties
en daadwerkelijk gemengde relaties
maar ook bangbekken die leuzen beamen
kapen bruggen die zijn gebouwd

neem niets voor lief, ook jezelf niet

wijs een vinger
trek een streep
tot hier en niet
tot hier en niet-

wat door mensen is gemaakt
kan door mensen worden gewist
wat in het licht staat werpt een schaduw
dit is de gevlekte huid van je thuis

je woont niet in je winst, maar in je erfenis

alles wat er is laat zien
wat verdween of nooit verscheen
is net zo aanwezig als jij en ik
hier en nu

we geloven hier van alles
vooral in ons eigen gelijk
veeg je denken voor je verder gaat
leven is de toekomst bevlekken

de kunst is om dat goed te doen


-Elfie Tromp

Stadsgedicht 1, 2023

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant