De collectie van Echt Rotterdams Erfgoed begint met het nummer 00001 en die is in bezit van de Bulgaarse Kamen Vladimirov die pendelde tussen Rotterdam en zijn thuisland om familie- en vriendenbanden te onderhouden. Foto: Salah Kilic¸
De collectie van Echt Rotterdams Erfgoed begint met het nummer 00001 en die is in bezit van de Bulgaarse Kamen Vladimirov die pendelde tussen Rotterdam en zijn thuisland om familie- en vriendenbanden te onderhouden. Foto: Salah Kilic¸

Echt Rotterdams Erfgoed bereikt magisch getal 100 en lanceert jubileummagazine

Algemeen 1.467 keer gelezen

Rotterdam - Museum Rotterdam heeft een mijlpaal: Echt Rotterdams Erfgoed telt honderd ERE-leden. Op vrijdagmiddag 25 november wordt dit voor alle ERE-leden op unieke wijze gevierd in het depot van Museum Rotterdam (Rotterdam-Prins Alexander).

Tijdens de feestelijke middag mét rondleiding in het depot wordt ook het speciale jubileummagazine gepresenteerd, met daarin de honderd verhalen die Rotterdam nóg meer kleur op de wangen bezorgen.

Echt Rotterdams Erfgoed is een verzameling van verhalen en initiatieven die het hedendaagse verhaal van de stad vormen. Van Rotterdam-Noord tot ver in Zuid; overal kom je personen en instanties tegen die op hun manier een belangrijke bijdrage leveren of hebben geleverd aan de stad.

Ontstaan van ERE
In 2016 startte Museum Rotterdam met het bewaren van deze verhalen onder de noemer ‘Echt Rotterdams Erfgoed’. Het idee ontstond toen projectleider Nicole van Dijk in de bus van de Bulgaarse Kamen Vladimirov de symboliek zag van een hardwerkende man die pendelde tussen Rotterdam en zijn thuisland om familie- en vriendenbanden te onderhouden. “Die bus was zijn verhaal,” vertelt Nicole. “Dat is kenmerkend voor zoveel meer Rotterdamse gezinnen. Daar moesten we iets mee.” En zo werd nummer één van de collectie ‘geboren’. 

Doorzetters, aanpakkers en verbinders
Vele verhalen en initiatieven van doorzetters, aanpakkers en verbinders volgden. Van evenementen tot gebouwen en van business tot mensen: Het Poortgebouw, Jeugdland, Jules Deelder (†), Holi en Divali, Heilige Boontjes, Circus Rotjeknor, en ga zo maar door.
Mama Taxi is de trotste nummer honderd. “Ik leid vrouwen ‘met bagage’ op tot taxi-chauffeuse, zodat ze financieel onafhankelijk worden”, legt Zizi Fernandez haar concept uit. “Super dat dit wordt erkend als Echt Rotterdams Erfgoed!”

Tijdens de middag krijgen de aanwezigen een rondleiding door het depot. De ERE-deelnemers gaan daar ook op zoek naar of maken kennis met hun historische object. Zo zal Chantal Arts van STAR TV oog in oog staan met een een keramische tegel uit 1650 met daarop een afbeelding van een stadsomroeper. De kampeerders van Recreatieoord Hoek van Holland kunnen een rode kantoenen badpak uit 1910 bewonderen.
Het jubileummagazine is naderhand voor overige belangstellenden te verkrijgen bij Museum Rotterdam (Coolhaveneiland) en Stichting Wijkcollectie (Willem Buytewechstraat 145).

Uit de krant