Met het lichtkunstwerk wordt zichtbaar gemaakt wat brugwachtershuisjes in hun omgeving voor bewoners en voorbijgangers betekenen. Foto: Stichting Brugwachtershuisjes
Met het lichtkunstwerk wordt zichtbaar gemaakt wat brugwachtershuisjes in hun omgeving voor bewoners en voorbijgangers betekenen. Foto: Stichting Brugwachtershuisjes

Brugwachtershuisje Zaagmolenbrug wordt letterlijk in de spotlights gezet

Algemeen 769 keer gelezen

Rotterdam - Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Brugwachtershuisjes zal het huisje bij de Zaagmolenbrug in de spotlights worden gezet als onderdeel van het lichtkunstproject SPOT ON! Het project vestigt de aandacht op de betekenis en waarde van deze huisjes waarvan er steeds meer hun oorspronkelijke functie verliezen. 

Het centrale onderdeel van SPOT ON! is dat elk brugwachtershuisje wordt voorzien van een poëtisch lichtkunstwerk waarin één dichtregel uit het gedicht centraal staat. Dichter Edwin de Voigt heeft dit voor het huisje bij de Zaagmolenbrug geschreven. Op donderdag 24 november om 17.30 uur zal het lichtkunstwerk onthuld worden. Het brugwachtershuisje aan de Zaagmolenbrug is gedurende de wintermaanden in de avonduren en vroege ochtend verlicht.

Dichter Edwin de Voigt schreef de dichtregel. Hij liet zich inspireren door de woorden waarmee omwonenden en voorbijgangers hun persoonlijke betekenis van het brugwachtershuisje omschreven. Het brugwachtershuisje aan de Zaagmolenbrug werd onder andere getypeerd met woorden als een kruispunt, bescheidenheid en rust. Het gedicht sluit aan bij de betekenis en belevenis van het huisje voor de omwonenden en voorbijgangers.

Lees verder onder foto.

Foto: citylab010.nl

De Zaagmolenbrug, over de Rotte op grens van het Oude Noorden en Crooswijk, werd in 1911 opgebouwd uit delen van de tweede Noorderbrug. In 1953 gaf het Hoogheemraadschap Schieland vergunning voor de vervanging van de oude brug door een nieuwe hefbrug. Inmiddels is de hefbrug een vaste brug geworden en heeft het huisje zijn eigenlijke functie verloren.

Het voormalig brugwachtershuisje is vanaf 2005 in gebruik voor allerlei culturele activiteiten. Sinds 2013 is het huisje in beheer bij Stichting Brugwachtershuisjes. Er zijn steeds wisselende exposities in het huisje te zien. 

SPOT ON!
In het kader van SPOT ON! wordt ook in Zwolle, Middelburg, Haarlem, Den Haag, Leeuwarden, Utrecht, Apeldoorn, Den Bosch, Almere, Maastricht en Groningen een brugwachtershuisje met een lichtkunstwerk verlicht. De architectuur van het brugwachtershuisje, de omvang en ligging en de dichtregel zorgen voor een uniek lichtspel in ieder huisje. SPOT ON! is in iedere stad ongeveer twee maanden te zien.

Het ontwerp van de twaalf unieke lichtkunstwerken is van architectonisch vormgever Marco Broeders (Dongen, 1970). Hij werkt onder de naam Co2RO veel in verlaten industriële panden en gestripte fabriekshallen, waar hij op zoek gaat naar andere functies voor de bestaande stedelijke ruimte. Met lichtbronnen wekt hij dode ruimtes tot leven. Mothership droeg Marco Broeders voor als kunstenaar. Zij begeleiden ook de productie van de lichtkunstwerken.

SPOT ON! werd in Rotterdam mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Gemeente Rotterdam programma stadscultuur, VSBfonds en Stichting Vrienden van Boei en door samenwerking met Het Noorderdicht.


Uit de krant