René Jacobs en Micha de Bie hebben in Overschie een bijzonder kunstwerk gerealiseerd, gemaakt van gerecyclede staalplaten. Foto: pr
René Jacobs en Micha de Bie hebben in Overschie een bijzonder kunstwerk gerealiseerd, gemaakt van gerecyclede staalplaten. Foto: pr

Recyclen tot kunst verheven in flat aan Patijnstraat

Algemeen 670 keer gelezen

Rotterdam - Aan de Patijnstraat in Overschie zijn onlangs twee bijzondere kunstwerken onthuld van beeldend kunstenaars René Jacobs en Micha de Bie. Wie door zijn oogharen de grote muurschilderijen bekijkt zal er een landschap met een zonsopkomst en zonondergang in kunnen zien. Wie nog beter kijkt zal opmerken dat het materiaal bestaat uit de staalplaten die vroeger de flats bekleden.

Volgens de kunstenaars kan iedereen een klomp goud hergebruiken maar om iets lelijks om te toveren in een mooi kunstwerk is de ultieme vorm van recyclen.

Sinds meer dan een jaar worden de naoorlogse flats aan de Patijnstraat opgeknapt door Woonstad Rotterdam. De flats werden eerst volledig gestript tot weinig meer restte dan het betonnen karkas, daarna werden ze volledig weer opgebouwd waarbij zo veel mogelijk materialen werden hergebruikt. De woningen werden voorzien van alle gemakken van deze tijd maar zijn toch beschikbaar gebleven voor sociale woningbouw.

De kunstwerken vormen de finishing touch van dit bijzondere project en passen naadloos in het streven zo veel mogelijk te recyclen want de ondergrond bestaat uit de karakteristieke staalplaten. Nadat deze platen op regelmatige afstand op de muren van de entree van de flat waren geplaatst, werden ze één voor één beschilderd. Elk van de vlakjes heeft een eigen, unieke kleur gekregen. Op deze wijze ontstonden pixelachtige, ritmische landschappen.

Volgens de kunstenaars gaat het daarbij niet om een exacte gelijkenis met de Schie maar meer om een soort staalkaarten, letterlijk en figuurlijk, met alle kleuren die je tegenkomt tijdens een wandeling langs de Schie. Aan de Oostkant van de Patijnstraat ligt de staalkaart van de zonsopgang, aan de Westkant de zonsondergang.

Het is niet toevallig dat de Schie werd gekozen als inspiratiebron. De Schie ligt op steenworp afstand van de Patijnstraat en heeft een cruciale rol gespeeld in de ontstaansgeschiedenis van Overschie. Bovendien woont beeldend kunstenaar René Jacobs in Overschie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant