Feestje van de culturele sector in Skateland.
Feestje van de culturele sector in Skateland.

Rotterdam opent na pijnlijke jaren en met een toekomst vol vragen een nieuw cultureel seizoen

Algemeen 1.232 keer gelezen

Rotterdam - Honderden Rotterdammers uit de culturele sector konden vandaag in Skateland aan de Piekstraat eindelijk weer eens met z’n allen een nieuw cultureel seizoen inluiden. Een seizoen waarin er ook weer volop zorgen en vragen zijn. Maar dat dus wel met een feestje kon beginnen. En met vrolijke prijsuitreikingen.

Na jaren vol zorgen, vol afgelastingen mocht iedereen best een beetje vrolijk zijn. Ondanks de zorgen voor morgen. Want nog steeds zijn lang niet alle bezoekers uit 2019 terug in de theaters en concertzalen. En ook het algehele personeelstekort in de huidige samenleving zorgt voor problemen. Renske Satijn, directeur van Rotterdam Festivals, wees ook op de bizarre stijgingen van de kosten waar organisatoren mee te maken hebben. Ze riep de politiek op met een actieplan te komen. “Zodat cultuur toegankelijk blijft voor iedereen.”

Wethouder Said Kasmi wilde liever niet wéér stilstaan bij de coronapandemie. Maar toch kon hij er bij de opening van een nieuw cultureel seizoen dinsdag niet onderuit, vond ie zelf. “Want wat is er veel gebeurd. Wat was het ingrijpend. En wat voelen we de gevolgen nog steeds.”

Lees verder onder de video.


De  Rotterdamse culturele sector kreeg dinsdag in Skateland aan de Piekstraat van de wethouder een compliment voor ‘optimisme, wilskracht, aanpassingsvermogen.’ Daarna blikte Kasmi naar de toekomst: “Ik ben blij dat er nu ruimte is voor herstel. Al blijven er natuurlijk ook nog veel vragen. Wat doet corona deze winter? Hoe ga je om met inkomsten die achterblijven, terwijl de energiekosten de pan uitrijzen? Terechte zorgen en vragen, waarop geen pasklare antwoorden klaarliggen.” 

Kasmi memoreerde aan recente successen. Rotterdam Rooftop Walk, het Podium op het Nieuwe Instituut, diorama Doek van Holland en evenementen als de Wereldhavendagen, de Nacht van de Kaap, de Street Culture Week, ALL CAPS, Open Monumentendagen en Baroeg Open Air.

Lees verder onder de video.


De opening van het culturele seizoen vond niet voor niets plaats in de wijk Feijenoord. Komend seizoen is er een heuse Zomer op Zuid. Rotterdam Festivals hoopt in de zomer van 2023 op allerlei nieuwe evenementen op Zuid. En op gevestigde namen die een sprong over de Nieuwe Maas wagen. Komende tijd worden alle inzendingen van organisatoren voor die knallende zomer op Zuid onder de loep genomen. 

Zoals elk jaar werden er tijdens de seizoenopening twee Rotterdammers extra in het zonnetje gezet. Guus Dutrieux (Rotterdam Unlimited, Zomercarnaval) kreeg de Cultuurpenning voor zijn ‘passie, gedrevenheid en doorzettingsvermogen. Zonder zijn niet aflatende inzet zou het het Zomercarnaval dat deze zomer zijn 35ste jubileum vierde, niet zijn geworden wat het is’, aldus de jury.

Rajiv Bhagwanbali kreeg de Doro Siepelprijs, een onderscheiding voor een persoon of culturele organisatie, die zich hard maakt voor het aantrekken van nieuwe groepen bezoekers. ‘Zijn projecten zijn altijd een feestje, soms ingetogen, soms uitbundig. Maar altijd gaat het over vieren wie je bent en samen naar de toekomst kijken.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant