Tijdens muzikale VerhalenWandeling in BoTu op vrijdag 2 september kregen ogen én oren de kost. Jorge Manuel - de Kaapverdische cultuuractivist en musicus – vertelt vol passie het verhaal van pensionhouder Constantino Delgado die vanaf de jaren zestig de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam onderdak bood en aan werk hielp. Foto's: pr
Tijdens muzikale VerhalenWandeling in BoTu op vrijdag 2 september kregen ogen én oren de kost. Jorge Manuel - de Kaapverdische cultuuractivist en musicus – vertelt vol passie het verhaal van pensionhouder Constantino Delgado die vanaf de jaren zestig de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam onderdak bood en aan werk hielp. Foto's: pr

De wijk op z’n puurst tijdens VerhalenWandeling in Bospolder-Tussendijken

Algemeen 1.148 keer gelezen

Rotterdam - Stichting Wijkcollectie verzorgde op 2 september een VerhalenWandeling in Bospolder-Tussendijken (BoTu). Het was een speciale muzikale editie met vijf tussenstops bij performers uit de wijk die hun verhaal vertelden. Met én zonder instrument. En op geheel eigen wijze: uit het hart, ontroerend, met humor en over trots. Het was BoTu op z’n puurst.

VerhalenWandelingen zijn wandelingen door de wijk, waarbij bewoners en ondernemers onderweg inspirerende verhalen delen. Stichting Wijkcollectie, de initiator van het event, organiseerde al eerder vijftien VerhalenWandelingen in vier Rotterdamse wijken. “Zo ondersteunen we mensen bij het vinden van hun stem. Dat draagt bij aan verbinding en trots in de wijk”, aldus Nicole van Dijk, directeur van de stichting.

Ongeveer vijftig wandelaars hadden zich aangemeld; nieuwsgierig naar nieuwe verhalen uit de wijk, onbekende plekken, bijzondere gebouwen en onverwachte wendingen. De helft van hen kwam uit BoTu, de rest uit andere wijken van Rotterdam. Sommige deelnemers kenden elkaar al, anderen nog niet.

Lees verder onder foto.

Verdeeld in groepen ging de VerhalenWandelaars vanaf het vertrekpunt Huis Van de Wijk Pier 80 aan de Rösener Manzstraat 80 op pad.

Klassiek en Spokenword
Verdeeld in groepen ging iedereen op pad. Bij het vertrekpunt Pier 80 verzorgden de Poolse celliste Ania Katynska en dichter Daniel Dee een SpokenWord-performance gemixt met klassieke stukken van Bach. Een bijzondere combinatie.

Lees verder onder foto.

De wandelaars kregen bij Parkpodium 1943 een voorproefje van de BoTu-song BoTu in West, Rotterdam op z’n best.

BoTu-song
Bij Parkpodium 1943 kregen de wandelaars een voorproefje van de BoTu-song, een lied van en voor de wijk. Vijf jonge talenten zongen en rapten over het leven in de wijk, onder begeleiding van muzikante Muriel. Er werd meegeklapt en -gezongen met het refrein: “BoTu in West, Rotterdam op z’n best”. Op 17 september wordt het lied officieel gepresenteerd.

Kaapverdiaanse roots
Vlakbij metrohalte Delfshaven, voor de (groene) deur van wat ooit Pension Delta was, was de derde performance. Vol passie vertelde Jorge Manuel - de Kaapverdische cultuuractivist en musicus – het verhaal van pensionhouder Constantino Delgado die vanaf de jaren zestig de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam onderdak bood en aan werk hielp. Begeleid door een gitarist bracht hij ook een lofzang aan de stad.

Kinderkoor Delfshaven
Onderweg naar de vierde tussenstop - het Dakpark – leidde de route door de Aalbregt Engelbertstraat. Daar kleurt een bijzonder bewonersinitiatief de buurt: zelf geschilderde bloempotten vol planten en bloemen sieren de straten. Aangekomen in het Dakpark nam historicus en schrijver Ferrie Weeda de groep op humoristische wijze mee in zijn avonturen toen hij in de jaren tachtig bij het roemruchte Kinderkoor Delfshaven zong.

Senegalese sounds
Slotstuk van de wandeling waren Omar Ka en Marco Broere die de deelnemers voor ‘het Bollenpandje’ trakteerden op een akoestische set West-Afrikaanse muziek. “Ik ben nog nooit zo ontspannen het weekend begonnen”, zei een van de wandelaars over de sfeer. “Ik speelde hier vroeger nog op straat. Leuk om dit nu - zoveel jaar later - op deze manier te herbeleven”, aldus een andere deelneemster.

VerhalenWandelingen op de agenda 
Aankomende VerhalenWandelingen vinden plaats op vrijdag 29 september in M4H + Oud-Mathenesse en op vrijdag 15 oktober wederom in BoTu (thema: muziek). De inschrijving is geopend. Kijk op www.wijkcollectie.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant