Het team bij de gate op Schiphol.
Het team bij de gate op Schiphol.

Rotterdammer Xavier van den Thillart vertrekt richting Zuid-Afrika voor de Sasol Solar Challenge

Algemeen 308 keer gelezen

Rotterdam - Vandaag is Xavier van den Thillart samen met de rest van zijn team vertrokken naar Zuid-Afrika voor hun deelname aan de Sasol Solar Challenge, die plaatsvindt van 9 tot en met 16 september. De studenten uit Delft werden uitgezwaaid door hun strategisch coach Marc Lammers vanaf luchthaven Schiphol. 

De komende maand bereidt het team zich voor op alle mogelijke obstakels die zij kunnen tegenkomen in de zonnerace van Johannesburg naar Kaapstad. Op 9 september verschijnt het team aan de start van de race. De Zuid-Afrikaanse Sasol Solar Challenge is een tweejaarlijkse zonnerace van Johannesburg naar Kaapstad. Dit jaar gaan teams van over de hele wereld de strijd aan om deze achtdaagse race te rijden zonder ook maar een druppel brandstof te gebruiken. De Sasol Solar Challenge is uniek vanwege de wisselende weersomstandigheden en een hoogteverschil van bijna 2000 meter. 

Bij aankomst in Zuid-Afrika starten de studenten met van achter naar voren ontdekken van de route. Hiermee proberen zij zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de hoogteverschillen en andere uitdagingen op de route, zoals een bochtig en steil gebergte of een beschaduwd regenwoud. Vlak voor de start wacht hen dan nog de scrutineering en kwalificatie. Net als bij een Formule 1-race wordt de auto dan gekeurd en moet het team een goede startplek veroveren. ‘Daarbij proberen we de balans te vinden tussen het sparen van onze krachten en het veroveren van een plek vooraan de startlijn,’ aldus Xavier. ‘Maar ongeacht onze startpositie, de race gaat hoe dan ook spannend worden!’

Uit de krant

Uit de krant