Het Voorloperstraject van de Gelijke Kansen Alliantie loopt de komende drie jaar en de programma’s van SchoolRijk010 starten in het nieuwe schooljaar op 15 Rotterdamse scholen. Foto: Marieke Odekerken
Het Voorloperstraject van de Gelijke Kansen Alliantie loopt de komende drie jaar en de programma’s van SchoolRijk010 starten in het nieuwe schooljaar op 15 Rotterdamse scholen. Foto: Marieke Odekerken

Rotterdamse onderwijscoalitie SchoolRijk010 een van de landelijke voorlopers Rijke Schooldag

Algemeen 1.378 keer gelezen

Rotterdam - Met de ‘Rijke Schooldag’ wil het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een impuls geven aan brede talentontwikkeling voor íeder kind. Ook kinderen en jongeren die op groeien in een minder kansrijke omgeving. Het Ministerie gaat met verschillende lokale coalities een driejarige samenwerking aan om deze ‘Rijke Schooldag’ duurzaam op te zetten. 

De Rotterdamse onderwijscoalitie Schoolrijk010 is een van de coalities die is benoemd tot landelijke voorloper. De programma’s van SchoolRijk010 starten in het nieuwe schooljaar op 15 Rotterdamse scholen.

Veel scholen in het primair en voortgezet onderwijs in Nederland bieden naast het reguliere curriculum al extra activiteiten aan, zoals sport, cultuur of huiswerkbegeleiding. Om van deze initiatieven te leren en ze samen verder te ontwikkelen en uit te breiden, heeft de Gelijke Kansen Alliantie vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een Voorloperstraject opgezet. Hierin gaat het Ministerie met 45 lokale coalities een intensieve samenwerking van drie jaar aan. Samen werken zij aan een duurzame, structurele opzet van de rijke schooldag met landelijke dekking.

Rotterdamse coalitie
De plannen van de Rotterdamse onderwijscoalitie SchoolRijk010, die bestaat uit de Gemeente Rotterdam, de schoolbesturen RVKO, stichting BOOR en maatschappelijke organisatie Stichting Campus Nederland en ECHT Onderwijs, werden enthousiast ontvangen door de selectiecommissie van de Gelijke Kansen Alliantie. Zij werden aangemerkt als een van de 45 landelijke voorlopers.
Mandy Markerink, directeur Campus Nederland: “De afgelopen jaren hebben wij al nauw samengewerkt om zoveel mogelijk Rotterdamse leerlingen een Rijke Schooldag aan te bieden. Het voorloperstraject biedt ons de kans om onze werkwijze de komende te jaren door te ontwikkelen, te onderzoeken en de opgedane kennis en ervaring te delen met andere steden.’’

Werken in het onderwijs
In de samenwerking van de coalitie staat niet alleen het aanbod voor de Rijke Schooldag centraal maar worden mensen ook opgeleid om te werken in het onderwijs.
De programma’s worden begeleid door mensen van buiten het onderwijs. ECHT Onderwijs biedt deze mensen intensieve pedagogische en didactische scholing om de programma’s te begeleiden. Ze maken het gehele schooljaar deel uit van het schoolteam. Tegelijkertijd is er voor mensen die enthousiast worden van het werken in het onderwijs de mogelijkheid om door te stromen naar de pabo.
Ton Groot Zwaaftink, voorzitter College van Bestuur RVKO: “Met deze coalitie snijdt het mes aan twee kanten: We bieden kinderen extra kansen om zich breed te ontwikkelen én we enthousiasmeren potentiële nieuwe collega’s voor een baan in het onderwijs.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant