Foto: Gemeente Rotterdam
Foto: Gemeente Rotterdam
Roze Zaterdag

Heel Rotterdam, onze hele stad, is vandaag roze!

Algemeen

Rotterdam - Onze stad kleurt vandaag roze! Onze hele stad! Vandaag, zaterdag 18 juni, is het Roze Zaterdag. Ook de Hofpleinfontein is komende avond en nacht roze verlicht. Vandaag verbindt de LHBTQIA+ community uit Rotterdam en heel Nederland met elkaar in Rotterdam en is iedereen onderdeel van de Rotterdam Pride week.

Tijdens de Rotterdam Pride week tot en met 26 juni zit Rotterdam vol met queer-gerelateerde events om de aandacht op de LHBTQIA+ community te vestigen. De Rotterdamse Pride week trapt af met Roze Zaterdag, een eendaags gratis toegankelijk festival op de Coolsingel.

Roze Zaterdag wordt sinds 1977 gehouden, telkens in een andere stad. Rotterdam was ook in 2001 al eens aan de beurt, in het jaar dat onze stad Culturele Hoofdstad van Europa was. Eigenlijk zou Roze Zaterdag al vorig jaar terugkomen, maar dat werd vanwege corona een jaartje uitgesteld. Vorig jaar was er wel in de herfst een Roze Zaterdag in Leeuwarden, volgend jaar is de eer aan Goes.

Duncan Laurence verzorgt het openingsconcert van Roze Zaterdag op zaterdag 18 juni om 14.00 uur, waarna er nog meer liveoptredens volgen. Onder meer de Nederlandse inzending en finalist van het Eurovisie Songfestival S10, Jaïr & Glen Faria, Babs en Lionstorm zullen hun opwachting maken, afgewisseld met dj sets van Willie Wartaal & Doppelgang, Covergirl Sunny en Shug La Sheedah.

Performances zijn er van Ru Paul’s Drag Race finaliste Ma’ma Queen, Typhoon Angels en Pride Ambassadeur Megan Schoonbrood. Dansers zijn er uit het clubcircuit en van het Albeda College, onder regie van sterchoreograaf Virgil Moreno. De host van de gehele dag is de Rotterdamse Drag Queen GiGi.

Met sprekers zoals Josh Cavallo, Lotte van Eijk en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is de Pride Conference in de Kunsthal het inhoudelijke programma van Rotterdam Pride. Bezoekers kunnen deelnemen aan paneldiscussies en lezingen over onderwerpen als trans-gezondheidszorg, homoseksualiteit in de professionele voetbalwereld, mentale gezondheid en hoe Rotterdam een inclusieve stad voor iedereen kan zijn.

Uit de krant