Beeld: Droom en Daad
Beeld: Droom en Daad

Historische tekeningen en maquette van wederopbouw Doopsgezinde kerk gevonden

Algemeen 523 keer gelezen

Rotterdam - Recentelijk is bij opruimwerkzaamheden van de Doopsgezinde kerk aan het Haagseveer een oude koker gevonden met originele tekeningen van de prijsvraag voor de wederopbouw van de Doopsgezinde kerk uit 1943 en een maquette. Stichting Droom en Daad conserveert de tekeningen en maquette en toont ze aan publiek. 

Monnikenwerk
De tekeningen zijn gemaakt door architect Gerrit Kuiper (1914 – 1996) die het ontwerp in de oorlog tijdens het onderduiken bij zijn tante anoniem had ingezonden onder het motto ‘Dwars’. Zijn familie was lid van de Doopsgezinde kerk die in die tijd nog ongeveer duizend leden telde. Zijn handschrift is duidelijk te lezen. De tekeningen op groot formaat getuigen van een indrukwekkende schoonheid in diepzwarte inkt. Een monnikenwerk om de strepen van de bakstenen als materiaal te suggereren. Het ontwerp had aanvankelijk een kerktoren, terwijl het een schuilkerk moest worden. In het latere ontwerp op de huidige locatie aan het Haagseveer is dan ook de kerktoren achterwege gelaten.

Prijsvraag
De Doopsgezinde kerk in Rotterdam verloor net als vele andere kerkgenootschappen haar gebouw (anno 1775) tijdens het bombardement van mei 1940. De nieuwbouw werd voortvarend aangepakt. Al tijdens de oorlogsjaren werd een prijsvraag uitgeschreven voor een locatie op het voormalige diergaardeterrein. In 1948 maken de winnaars van de prijsvraag, de architecten Simon van Woerden en Gerrit Kuiper, een nieuw ontwerp voor een andere locatie. Op advies van Frits Eschauzier en Willem van Tijen wordt het voorstel van Kuiper gekozen. Het gebouw is tussen oktober 1950 en december 1951 gerealiseerd. Vlak voor kerst in 1951 wordt het nieuwe kerkgebouw aan het Haagseveer in gebruik genomen.

Muziekwerf
In 2019 is het kerkgebouw door Stichting Droom en Daad verworven. In 2022 start de transformatie tot een dynamische plek voor jeugdorkesten en -koren. Muziekwerf wordt een inspirerende ontmoetingsplek voor Rotterdamse jongeren van 6 tot 26 jaar, van beginner tot professional en hun publiek. Muziekwerf wil meer kinderen langer samen muziek laten maken door een divers aanbod van muziekgezelschappen te faciliteren.

Publiek
Tijdens de Architectuurmaand gaan de deuren open, voordat de kerk verbouwd wordt tot Muziekwerf. Op 28 mei worden de tekening voor het eerst getoond tijdens de open dag in het kader van het stads brede festival ‘Heilige Huisjes’ (heiligehuisjes.nl). Op 2 juni organiseert OMI (Office for Metropolitan Information) een rondleiding mét concert in de Doopsgezinde kerk.

Uit de krant