Het voormalige kantoorgebouw van Heineken aan de Crooswijksesingel 50 is sinds 1996 een Rijksmonument. Foto: stadsherstel-rotterdam.nl
Het voormalige kantoorgebouw van Heineken aan de Crooswijksesingel 50 is sinds 1996 een Rijksmonument. Foto: stadsherstel-rotterdam.nl

Heropening van het monumentale Heinekengebouw aan de Crooswijksesingel

Algemeen 1.138 keer gelezen

Rotterdam - Eind van deze middag, vrijdag 22 april verricht burgemeester Aboutaleb in het bijzijn van de directeur van Heineken Nederland, Hans Böhm, de officiële opening van de entree en acht kamers van het Heinekengebouw aan de Crooswijksesingel 50. Deze ruimtes zijn volledig gerestaureerd (inclusief terugbrengen van historische kleuren) en hebben elk een eigen thema gekregen gelieerd aan de historie van Heineken in Rotterdam. De ruimtes worden toegankelijk voor een breed publiek, zowel voor vergaderingen als rondleidingen. 

Voor de historie van Heineken in Rotterdam kunnen bezoekers een audiotour maken langs vitrines met voorwerpen en foto’s. Die zijn afkomstig uit de Heineken Collection Foundation, die een groot aantal Rotterdamse objecten bevat. Op vrijdagen en zaterdagen zijn er rondleidingen met een gids, afgesloten met een bierproeverij. Voor zakelijke bezoekers zijn de directiekamers af te huren voor vergaderingen, presentaties, trainingen.

Bedoeling is dat het Heineken Gebouw over een paar jaar wordt uitgebreid met ruimtes voor grotere groepen, een grand café en een museumruimte. Plan is dat museum te vestigen in het voormalige laboratorium.

Lees verder onder foto.

Heineken brouwerij aan de Rottekade. Op de voorgrond de Rotte met de Noorderbrug. Rechts het kantoor aan de Crooswijksesingel. Foto: nieuws.top010.nl

Heineken in Rotterdam
In 1863 kocht G.A. Heineken de grootste brouwerij van Amsterdam genaamd ‘De Hooiberg’ uit 1592. De zaken gingen voorspoedig en in 1873 werd besloten een tweede vestiging te bouwen in Rotterdam. De gezamenlijke belangen van de twee vestigingen werden, met medewerking van de Rotterdamse Handelsvereniging van Lodewijk Pincoffs (waarbij een obligatielening werd uitgeschreven), op 11 januari 1873 ondergebracht in Heinekens Bierbrouwerij Maatschappij NV.

In 1873 werd begonnen met de bouw van de Heineken Brouwerij in Rotterdam op de hoek van de Crooswijksesingel en de Linker Rottekade vanwege de goede aan- en afvoermogelijkheden via de Rotte, maar ook vanwege het flinke aantal waterbronnen dat zich hier bevond. In eerste instantie werd de brouwerij met fabriek gebouwd. De brouwerijgebouwen kwamen in de polders. Die zijn grotendeels gesloopt.

In 1882 werd het eerste kantoorgebouw voor Heineken gebouwd met uitbreidingen in 1895 en 1906. Mede door de snelle bevolkingsgroei van Rotterdam groeide ook de fabriek steeds hard mee. Vanaf 1922 werd architect Kromhout ingeschakeld door Heineken voor de verdere uitbreiding en modernisering van de brouwerij en bovendien te zorgen voor meer samenhang en monumentaliteit.

Lees verder onder foto.

Het kantoorgebouw van Heineken uit 1932 is oorspronkelijk ontworpen in een verzakelijkte expressionistische stijl. Foto: nieuws.top010.nl

Nieuw kantoorgebouw
Aan de hand van Kromhout ontstonden langs de Rotte een kolentransporteur, een graansilo en een ziederijgebouw onderling verbonden met een loopbrug. In 1932 kwam daar nog het door Kromhout ontworpen nieuwe kantoorgebouw aan de Crooswijksesingel 50 bij, dat aansloot op de eerdere kantoorgebouwen uit 1882, 1895 en 1906, ontworpen door andere architecten. Zo ontstond er een prachtig ensemble van beeldbepalende gebouwen op de hoek van de Rotte en de Crooswijksesingel die de diverse losse fabrieksgebouwen van de brouwerij op het achterterrein uit het zicht onttrokken. Het bier werd vanuit Rotterdam naar alle windstreken geëxporteerd en hiermee werd de basis gelegd voor de reputatie van Heineken als wereldmerk.

Brouwerij vertrekt
In 1968 werd de brouwerij naar een modern fabriekscomplex in Zoeterwoude verplaatst. Vervolgens werd in de jaren zeventig het oude brouwerijcomplex langs de Rotte gesloopt ten behoeve van een nieuwe stadswijk. Helaas zijn ook de prachtige gebouwen langs de Rotte gesloopt, waaronder het Ziederijgebouw waar de brouwketels stonden, een van de meest bewonderde creaties van Kromhout.

Lees verder onder foto.

Gevelreliëf van W.C. Brouwer. Het beeldhouwwerk aan de gevel brengt verschillende aspecten van het bierbrouwen in beeld. Foto: A. van Alphen (Avalphen - Eigen werk)

Het prachtige kantoorgebouw aan de Crooswijksesingel 50 is dit gelukkig bespaard gebleven. Het betreft een L-vormig kantoorgebouw van vier bouwlagen, een kelder en een kubisch vormgegeven torenachtig hoekdeel van vijf bouwlagen waarin zich de representatieve hoofdingang tot het gebouw bevindt in de zijgevel van het pand. Tot eind jaren negentig heeft Heineken hier kantoor gehouden tot dat het regiokantoor bij het distributiecentrum op het bedrijventerrein Rotterdam Noord-West werd gevoegd.

Het ontwerp van architect Willem Kromhout is sinds 1996 een rijksmonument. Stadsherstel Historisch Rotterdam heeft het rijksmonument toen kunnen kopen van Heineken. In 1999 heeft Stadsherstel een grondige restauratie laten uitvoeren en opgeleverd als bedrijfsverzamelgebouw. De prachtige historie van het gebouw en de fraaie architectuur spreekt gelukkig nog steeds veel ondernemers aan als het gaat om hun huisvestingsvraag.

Uit de krant