De Sleutelceremonie Eurovisie Songfestival in het Palazzo Madama, aan Piazza Castello in Turijn met als prominente gast burgemeester Aboutaleb. Foto's: City of Torino / Gianluca Platania
De Sleutelceremonie Eurovisie Songfestival in het Palazzo Madama, aan Piazza Castello in Turijn met als prominente gast burgemeester Aboutaleb. Foto's: City of Torino / Gianluca Platania

Burgemeester Aboutaleb overhandigt prachtige Rotterdamse Songfestivalsleutel in Turijn

Algemeen 363 keer gelezen

Rotterdam - Turijn - Burgemeester Aboutaleb heeft op 25 januari de sleutelbos van het Eurovisie Songfestival officieel overhandigd aan zijn ambtgenoot in Turijn, Stefano Lo Russo. Aan de bos is een unieke Rotterdamse sleutel toegevoegd, ter herinnering aan het Songfestival 2021 dat in Rotterdam plaatsvond. 

Door Peter Zoetmulder

De ‘Key Insignia Exchange’ vond plaats in Palazzo Madama in Turijn. Een traditie van het Eurovisie Songfestival waarin de burgemeester van de gaststad een sleutel(bos) overhandigt aan de volgende gaststad waar het Songfestival plaats gaat vinden. 

De Rotterdamse studenten Fleur ter Horst en Stella Dammes ontwierpen de prachtige Rotterdamse sleutel. Hierover kon men eerder op De Havenloods alles lezen: (https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/40520/rotterdamse-songfestival-sleutel-van-stella-en-fleur-wordt-over).
De talentvolle dames zagen via de live uitzending op het Eurovisie kanaal hoe burgemeester Aboutaleb hun sleutellontwerp overdroeg aan de Turijnse burgemeester Stefano Lo Russo.

Lees verder onder foto.

Stella en Fleur vonden het mooi om te zien hoe burgemeester Aboutaleb hun ontwerp presenteerde tijdens de live uitzending. De burgemeester nam de tijd om het ontwerp toe te lichten en om het goed te laten zien aan het publiek en de kijkers.

Fleur: “Hoe bijzonder is het dat de burgemeester van Rotterdam je design presenteert in een live uitzending vanuit Italië!? Ik vond het zo gaaf om te zien en ben trots op het feit dat Stella en ik deze sleutel hebben mogen ontwerpen! Nadat we vorig jaar, op 21 mei 2021, wonnen met ons ontwerp zijn er veel mooie momenten geweest tijdens het realiseren en promoten van dit project. We overhandigden ons ontwerp aan burgemeester Aboutaleb, namen deel aan de aftermovie van het Songfestival en exposeerden in het Stadhuis tijdens Open Monumentendag. Het was een drukke periode zo naast onze studie, maar ik had het voor geen goud willen missen!”

Lees verder onder foto.

Stella vult aan: “De live uitzending vanuit Italië was echt heel gaaf en een hele mooie afsluiting van een bijzonder project! Het was super leuk om met Fleur dit ontwerp te mogen realiseren en alles wat daarbij kwam kijken. Onze samenwerking was interessant aangezien Fleur Packaging and Branding studeert en ik Product Design. We vulden elkaar hierdoor goed aan!”

De Rotterdamse sleutel is 3D geprint van gerecycled afval en voegt daarom qua gewicht niet veel toe aan de collectie. Misschien ook wel een voordeel, want in de uitzending werd verteld dat de sleutelbos met alle sleutels al meer dan dertig kilo weegt!
De gehele sleutelcollectie met alle sleutels van de gaststeden van het Eurovisie Songfestival inclusief de Rotterdamse sleutel zal vanaf nu tentoongesteld worden op een openbare plaats in Italië.

Lees verder onder foto.


De sleutelceremonie is de eerste officiële stap naar de 66ste editie van het Eurovisie Songfestival in Turijn op 10, 12 en 14 mei. Na de ceremonie werd via een loting van 36 deelnemende landen het programma van de eerste twee avonden bepaald. Italië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn al verzekerd van een finaleplaats.

De Host City Insignia Exchange is ontstaan in 2007 en uitgegroeid tot een traditie waarbij de burgemeester van de gaststad van dat jaar de Host City Insignia uit handen van de burgemeester van de vorige gaststad ontvangt. Elke gaststad voegt zijn stadssleutel of een ander symbool dat zijn stad vertegenwoordigt, toe aan een sleutelbos en houdt die sleutelbos de rest van het jaar op een openbare plaats tentoongesteld. 

Lees verder onder foto.

Foto: openuptorotterdam.eu/

Om deze traditie nog vele jaren voort te zetten liet Rotterdam naast een bijzondere sleutel ook een bijzondere ‘flightcase’ ontwikkelen. Want de sleutelbos steeds groter en lastiger om zonder schade te vervoeren. Host City Rotterdam maakte, passend bij de Rotterdamse circulaire aanpak, een speciale flightcase van gerecycled Citydressing-materialen om de Key Insignia te beschermen tijdens het transport door Europa. De sleutels worden goed beschermd door kussens gemaakt van de citydressingmaterialen die de stad Rotterdam sierde tijdens het songfestival in 2021. Wie weet waar de kist de komende jaren allemaal nog terecht gaat komen!

Op deze manier kan deze mooie traditie hopelijk nog vele jaren worden voortgezet en hoopt Rotterdam nieuwe gaststeden door heel Europa uit te dagen om ook zo duurzaam en circulair mogelijk invulling te geven het hosten van het Eurovisie Songfestival.

Via deze link is onder andere de overhandiging (in Turijn, Italië dus) nog terug te zien:


Uit de krant