De Rotterdamse studenten Fleur ter Horst (l.) en Stella Dammes, ontwerpers van de Rotterdamse Songfestivalsleutel met burgemeester Aboutaleb (op 20 december 2021). Op 25 januari wordt de sleutel overhandigd in de Songfestivalstad Turijn. Foto's: Gert-Jan Pos
De Rotterdamse studenten Fleur ter Horst (l.) en Stella Dammes, ontwerpers van de Rotterdamse Songfestivalsleutel met burgemeester Aboutaleb (op 20 december 2021). Op 25 januari wordt de sleutel overhandigd in de Songfestivalstad Turijn. Foto's: Gert-Jan Pos

Rotterdamse Songfestivalsleutel van Stella en Fleur wordt overhandigd in Turijn

Algemeen 226 keer gelezen

Rotterdam - Elke stad die het Eurovisie Songfestival organiseert geeft na afloop de sleutel van de stad door aan de volgende stad. Niet zomaar een sleutel, maar een speciale songfestivalsleutel. Die van Rotterdam wordt dinsdag 25 januari in het Italiaanse Turijn overgedragen aan de burgemeester Stefano Lo Russo, de makers zijn twee Rotterdamse studenten Fleur ter Horst en Stella Dammes.

Het duo is zelf helaas niet aanwezig bij de overdracht in Palazzo Madame in Turijn, maar iedereen kan meekijken op de kanalen van eurovision.tv en gestreamd op www.railplay.
Op 20 december echter kwam al de aftermovie van het Songfestival uit waarin burgemeester Aboutaleb de sleutel symbolisch doorgeeft aan de burgemeester van Turijn. Hierbij waren Stella en Fleur wel van de partij.

Rotterdam Academy
De talentvolle jonge dames studeren Arts & Crafts aan de Rotterdam Academy en zijn best trots op hun prestatie, en terecht. Hun ontwerp is uit tien inzendingen (van studenten of afgestudeerden) gekozen als beste: het vertaalt het gevoel dat bij Rotterdam hoort. De stad is innovatief op een heleboel gebieden. Om te beginnen als het gaat om duurzaamheid. De sleutel is 3D geprint van gerecycled afval.

Lees verder onder foto.

De presentatie van de ontwerpen van de sleutels op 21 mei aan aan de juryleden, Fleur geeft uitleg.

Fleur vertelt dat de opdracht vanuit Host City Rotterdam voor een ontwerp op 30 april vorig jaar werd gegeven, en dat er binnen drie weken een resultaat diende te liggen. “Dat was hard werken, maar we waren heel gemotiveerd en het was ook heel leuk om te doen. Op 21 mei konden we onze sleutel presenteren aan de jury in de Willem de Kooning Academie. Daar kwamen Stella en ik als de winnaars uit de bus!”

Lees verder onder foto.

De sleutel is 3D geprint van gerecycled afval. Twee handen in de sleutel staan voor multicultureel Rotterdam.

Sleutel
De sleutel vertelt het verhaal van de stad. Aan de bovenkant het wapen van Rotterdam, waarbij in het midden de vorm van de Hofplein fontein het gat vormt waar de sleutelring doorheen kan. Rotterdam is de grootste haven ter wereld, met veel overbekende landmarks, maar er komen er steeds nieuwe bij. De ontwerpers hebben aan hun sleutel ook de Floating Farm toegevoegd. Dit experimentele drijvende boerenbedrijf ligt in Rotterdam-West in de haven. Twee handen in de sleutel staan voor multicultureel Rotterdam: er wonen zo’n 180 nationaliteiten in de stad. “When you come to Rotterdam, you come to see the world,” zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Lees verder onder foto.

Naast het wapen van de stad is de schep het meest in het oog springende onderdeel, als symbool voor de (weder)opbouw en hardwerkende Rotterdammers.

Schep
Naast het wapen van de stad is de schep het meest in het oog springende onderdeel. De stad is bijna duizend jaar geleden aan de dijk of dam aan de Rotte gebouwd en gegraven. Na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog is een deel van de stad van de grond af opnieuw gebouwd. De schep staat voor bouw en wederopbouwen, voor onder andere het graven van de Koopgoot en ook voor de hardwerkende, gravende Rotterdammers.

Vijftiende sleutel
De Rotterdamse sleutel is de vijftiende sleutel in de verzameling van het Songfestival. Een tentoonstelling van de sleutels was te zien tijdens open monumentendag in het Stadhuis, waar Fleur en Stella de daadwerkelijke Rotterdamse sleutel presenteerden. Het sleutelinitiatief was een samenwerking tussen Host City Rotterdam, de Rotterdam Academy, Royal3D en Rotterdam Partners.

Uit de krant