De winteropvang op bedrijventerrein Zestienhoven gaat open als de gevoelstemperatuur lager is dan nul graden. Foto: facebook Gebied Overschie
De winteropvang op bedrijventerrein Zestienhoven gaat open als de gevoelstemperatuur lager is dan nul graden. Foto: facebook Gebied Overschie

Tijdelijke winternachtopvang in Overschie voor thuis- en daklozen

Algemeen 542 keer gelezen

Rotterdam - Voor de winters van 2021-2022 en 2022-2023 is het pand aan de Volkelstraat 9 op het bedrijventerrein Zestienhoven in gebied Overschie aangewezen als tijdelijke winteropvanglocatie.

Wanneer de gevoelstemperatuur onder de nul graden zakt, organiseert de gemeente extra opvang (de winteropvang) voor dak- en thuislozen. Dit om te voorkomen dat mensen zonder eigen huis de nacht in de vrieskou op straat moeten doorbrengen en hen te beschermen voor mogelijke gezondheidsschade door het weer. De winteropvang is ook toegankelijk voor dak- en thuislozen die normaal geen recht hebben op opvang.
De winteropvang gaat open als de gevoelstemperatuur lager is dan nul graden. Dit is meestal in de periode tussen 1 november en 1 april. Voor de winteropvang wordt gebruik gemaakt van het bestaande pand aan de Volkelstraat 9.
Naast het pand zijn portocabins op het buitenterrein geplaatst. Tot half december kunnen er nog werkzaamheden op de locatie plaatsvinden om de verbouwing van het bestaande pand af te ronden. Er zijn ongeveer 100 tot 120 plekken.

Zorg voor kwetsbare Rotterdammers
De meeste Rotterdammers kunnen zichzelf redden. Soms met wat hulp van familie, buren of  vrienden. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Denk aan stadgenoten die geen mensen in hun omgeving hebben op wie ze (voldoende) kunnen terugvallen als het leven even tegenzit. Mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben, omdat zij in de war zijn, niet voor zichzelf kunnen zorgen, of in sommige gevallen zelfs dakloos zijn.

De dak- en thuislozen mogen niet op eigen initiatief naar de opvang komen of gaan, maar worden vanaf een centrale verzamelplaats in het stadscentrum met busjes naar de locatie vervoerd.
Ze komen op de locatie vanaf 18.00 uur aan en verblijven daar de hele avond en nacht. De volgende ochtend worden zij uiterlijk rond 9.00 uur ‘s morgens weer terug vervoerd naar het stadscentrum.
Er is te allen tijde toezicht en begeleiding op de groep. De Nico Adriaans Stichting (NAS) organiseert samen met de gemeente de opvang. Ervaren medewerkers van de NAS zorgen voor een verantwoord en veilig verloop.

Aanspreekpunt NAS
De winteropvang is geopend bij gevoelstemperaturen lager dan nul graden.
Bij opening kan men het volgende mobiele telefoonnummer van de NAS 24 uur per dag bereiken voor vragen en / of meldingen: 06 - 863 629 11.

Uit de krant

Uit de krant