Bezorgrobot Rosie. (Foto: Jonathan van Rijn)
Bezorgrobot Rosie. (Foto: Jonathan van Rijn)

Bezorgrobot brengt boodschappen rond op campus Erasmus Universiteit

Algemeen 219 keer gelezen

Rotterdam - Medewerkers, bewoners en studenten van campus Woudestein kunnen vanaf 1 december boodschappen bezorgd krijgen door een robot. Het gaat om een pilot met robot Rosie, waarin wordt onderzocht hoe mensen op de robot reageren en welke rol bezorgrobots in de toekomst kunnen vervullen.

Bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) start woensdag een pilot met automatisch rijdende bezorgrobots om ervaring op te doen en te leren van de interactie tussen mensen en robot. Dit geeft meer inzicht in de manier waarop bezorgrobots een rol kunnen spelen in ons dagelijks leven. De proef met de bezorgrobot gaat zes maanden duren. Het is een samenwerking tussen de Gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Erasmus Universiteit Rotterdam, SPAR university en Dutch Automated Mobility (DAM). 

Inzicht krijgen in techniek en regelgeving is de belangrijkste reden voor de gemeente Rotterdam om aan de pilot mee te doen. “De groei en geplande verdichting van Rotterdam en de klimaatopgaven vragen om slimme en schone oplossingen in mobiliteit, ook in de stadslogistiek. Innovaties als bezorgrobots kunnen hier een rol in spelen. We onderzoeken welke rol dat is en hoe het kan bijdragen aan onze beleidsdoelstellingen en -maatregelen”, aldus Rosemarijn de Jong, adviseur Smart Mobility bij de gemeente.

Door de alsmaar toenemende vraag naar food delivery ziet SPAR university kansen voor bezorgrobots. Karlijn Kortenhorst, Marketing Hero bij SPAR university: “Het is voor ons belangrijk te zien hoe onze klanten reageren op deze service. Daarnaast zullen we bekijken hoe we robotbezorging kunnen integreren in de dagelijkse winkeloperatie. Van daaruit gaan we onderzoeken of robotbezorging bij ons concept past en of het een vernieuwend businessmodel kan zijn.” 

De pilot, die zes maanden duurt, sluit aan bij de strategie van Erasmus Universiteit om maatschappelijke impact te creëren. Prof.dr. Liesbet van Zoonen (Erasmus School of Social and Behavioural Sciences): “Onze studenten krijgen de gelegenheid de wisselwerking tussen mens en robot van dichtbij te bestuderen. Daarnaast vinden we het, met het oog op innovatie en duurzaamheid, belangrijk om smart delivery nader te onderzoeken.” 

De universiteitscampus is compact en overzichtelijk en daarom een ideale proeftuin, volgens de samenwerkende partijen. Het biedt de mogelijkheid eerste ervaringen op te doen met situaties in de praktijk.

 (Foto: Jonathan van Rijn)

Uit de krant

Uit de krant