Arno Coenen op zijn nieuwste megakunstwerk voor Rotterdam, in het Groot Handelsgebouw. (Foto's: Jamestown)
Arno Coenen op zijn nieuwste megakunstwerk voor Rotterdam, in het Groot Handelsgebouw. (Foto's: Jamestown)

Groot Handelsgebouw heeft mega vloerschildering á la Markthal gekregen

Algemeen 1.648 keer gelezen

Rotterdam - Beeldend kunstenaar Arno Coenen, bekend van het imposante kleurrijke plafond in de Markthal, heeft een spectaculaire vloer ontworpen voor het Groot Handelsgebouw (GHG). Het kunstwerk bestaat uit 80.000 pixels en geeft de mensen weer die elke dag langs het GHG komen. ‘Trails and Traces’ heet het werk.

Coenens Trails and Traces is aangebracht op de vloer van het laadperron van GHG en symboliseert de mensen die op die plek dagelijks voorbijkomen zonder dat zij een zichtbaar spoor achterlaten. Het werk geeft een dynamische verzameling weer van satellieten, fruit, bloemen, emoji’s, computericonen, regenbooglijnen en vliegtuigsporen.  

Lees verder onder de afbeelding.

“In plaats van een blik op onbereikbare figuren in de lucht, beeld ik af wat je vanuit de wolken ziet als je hoog in een vliegtuig zit, inclusief de sporen die vliegtuigen achterlaten. Het laadperron is ook zo’n plaats: elke dag zijn daar talloze mensen bezig zonder een zichtbaar spoor na te laten. Mijn werk symboliseert die onzichtbare sporen, en dus de menselijke activiteit die plaatsvindt in GHG, de Grand Dame onder de Rotterdamse iconen,” zegt Coenen.

Lees verder onder de afbeelding.

GHG is steeds vaker een plek voor kunst en design. Tot nu toe hebben de Rotterdamse grafisch kunstenaar Saïd Kinos, letterschilder Tim Sake, kunstcollectief Bier en Brood en Studio Otherness-oprichter Joel Derksen kunstwerken gemaakt in GHG. Vorige maand beschilderden twintig jonge aanstormende kunstenaars tijdens een live event in het gebouw twintig pingpongtafels om de rol van spontane botsingen in het creatieve proces te onderstrepen.

Het 122.000 vierkante meter grote GHG is een icoon van de Rotterdamse wederopbouw. Het werd in 1953 gebouwd om in de acute behoefte aan kantoorruimte te voorzien en is inmiddels, met meer dan 400 huurders, uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven van Nederland met een gemengde gebruiksbestemming.  


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant