De wandschildering van Dolf Henkes in een gebouw van de Hogeschool Rotterdam is nu gesloopt (afbeelding is uit 2005). Foto: Kunstcommissie Hogeschool Rotterdam
De wandschildering van Dolf Henkes in een gebouw van de Hogeschool Rotterdam is nu gesloopt (afbeelding is uit 2005). Foto: Kunstcommissie Hogeschool Rotterdam

Erfgoedvereniging Heemschut verbijsterd over sloop Rotterdams kunstwerk

Algemeen 1.752 keer gelezen

Rotterdam - De Werkgroep Monumentale Kunst van Erfgoedvereniging Bond Heemschut houdt zich landelijk bezig met de redding, het behoud en de herplaatsing van monumentale architectuurgebonden kunstwerken uit de periode van de wederopbouw. 

Zeer recent werd zij attent gemaakt op het voornemen tot sloop van een wandschildering van de Rotterdamse schilder en beeldend kunstenaar Dolf Henkes in een gebouw van de Hogeschool Rotterdam aan de Kralingse Zoom.

Dit werk is in 2005 met de hulp en financiële ondersteuning van een groot aantal maatschappelijke organisaties van de sloop gered en heeft een prachtig onderkomen gevonden bij de Hogeschool. “Tot onze verbijstering is het kunstwerk de afgelopen week daadwerkelijk gesloopt”, aldus Norman Vervat Werkgroep Monumentale Kunst, Bond Heemschut.

De wederopbouwperiode kenmerkt zich door een nieuw elan dat gepaard gaat met een ware bouwexplosie. Naar de kunsthistorische betekenis van de monumentale kunst uit de wederopbouwperiode is in de laatste jaren veel onderzoek gedaan. Steeds duidelijker wordt dat een groot deel van deze kunst unieke kwaliteiten bezit en behoort tot ons culturele erfgoed. Dit werk - dat tot de belangrijkste nog behouden wandschilderingen van Dolf Henkes behoort - heeft een evidente kunst- en cultuurhistorische waarde. 

Dolf Henkes wordt gezien als één van de belangrijkste Rotterdamse kunstenaars van de twintigste eeuw. Het werk heeft ook een grote cultuurhistorische betekenis vanwege de gekozen thematiek. We zien de Rotterdamse Nobelprijswinnaar Jacob H. van ´t Hoff (1852-1911). Van ´t Hoff is één van de iconen van Rotterdam. Niet voor niets heeft hij reeds in 1915 een prestigieus monument aan de ´s-Gravendijkwal gekregen. Het belang van Dolf Henkes en Jacob H. van ´t Hoff voor Rotterdam wordt bevestigd door de vele sponsoren en ondersteuners bij de redding van de muurschildering in 2005.

“De Hogeschool stond niet open voor overleg over behoud. Zowel Stichting Henkes als onze Werkgroep hebben een poging gedaan om in gesprek te komen met de school en hulp aangeboden. Het is opvallend dat de deuren gesloten bleven. Rotterdam is uniek en onvervangbaar erfgoed kwijt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant