De Doelen, Coolsingel 1937-1939. Foto: Jaap Tieman. Stadsarchief Rotterdam
De Doelen, Coolsingel 1937-1939. Foto: Jaap Tieman. Stadsarchief Rotterdam

Onderzoek Stadsarchief Rotterdam en Stichting Voorouder naar slachtoffers bombardement 14 mei 1940

Algemeen 1.471 keer gelezen

Rotterdam - Vandaag, precies 81 jaar geleden, werd het puinruimen beëindigd. Voor het onderzoek is deze datum een logische scheidslijn tussen wel en geen direct of indirect slachtoffer van het bombardement van 14 mei 1940. Dat betekent dus dat het stadsarchief omgekomen personen als een slachtoffer van het bombardement beschouwt als een persoon voldoet aan de criteria voor het slachtofferschap en voor 1 november 1940 is overleden of overleden is gevonden.

Op 14 mei dit jaar heeft Stadsarchief Rotterdam de wens uitgesproken om de lijst met slachtoffers van het bombardement van 14 mei 1940 compleet te maken. Hiervoor is de hulp van nabestaanden gevraagd. Tegelijkertijd is het stadsarchief samen met de Stichting Voorouder een intensief bronnenonderzoek gestart. Dit heeft al diverse nieuwe inzichten en verhalen opgeleverd. Zo is er nu onder andere een beter overzicht van de locaties waar de meeste slachtoffers zijn gevallen.

De Doelen Coolsingel 1940. Foto: Stadsarchief Rotterdam

De locaties waar de meeste slachtoffers zijn gevallen zijn: De Doelen aan de Coolsingel (zeker 25 slachtoffers), strafgevangenis Noordsingel (42 slachtoffers), schuilkelder Van Alkemadeplein (23-35 slachtoffers) en Broodfabriek Ceres aan de Warmoeziersstraat (18-19 slachtoffers).
Onder de slachtoffers van de Ceres Broodfabriek was ook Engelbertus Antonius Boogmans en zijn 11-jarige zoon Hendrikus Johannes. Engelbertus was broodbezorger, waarschijnlijk ging Hendrikus met vader mee. Van Engelbertus zijn slechts ‘resten met stofjas’ teruggevonden. Vader en zoon zijn samen in een kist begraven op Crooswijk.

Detail lijst vak GG Engelbertus en Hendrikus Boogmans.

Resultaten oproep nabestaanden
De oproep van 14 mei heeft 275 namen opgeleverd. Het gaat hierbij om namen die al bij het stadsarchief bekend waren, maar ook om zo’n 90 nieuwe namen. De verhalen van de nabestaanden leveren goede informatie op. In sommige gevallen kan het stadsarchief personen die in politieverslagen vermeld staan met een summiere omschrijving een gezicht geven. In andere gevallen blijkt dat een persoon niet aan de gevolgen van het bombardement om het leven is gekomen maar aan een medische aandoening of bij een schietincident.
In beide gevallen kan het de nabestaanden rust geven, eindelijk is het verhaal compleet. Naar verwachting is de lijst met slachtoffers begin april 2022 online beschikbaar.

Aanpak onderzoek
Om de lijst met slachtoffers zo compleet mogelijk te maken worden verschillende bronnen onderzocht en met elkaar vergeleken. Denk aan overlijdensakten, geboorteakten, gezinskaarten, overlijdensadvertenties, de lijst met locaties waar de bommen zijn gevallen, politieverslagen van direct na het bombardement, registers van verschillende begraafplaatsen en de verhalen en gegevens die nabestaanden aanleveren. Een enorm karwei dat grotendeels door Stichting Voorouder wordt uitgevoerd.
Rob Noordhoek, Museum Rotterdam, is adviseur in het project. Wilt u meer weten over de aanpak van het onderzoek, kijk dan op: stadsarchief.rotterdam.nl/apps/stadsarchief.nl/zoek-en-ontdek/themas/slachtoffers-bombardement/het-onderzoek/

Hulp gevraagd
Van een aantal personen is nog niet met zekerheid vastgesteld dat zij slachtoffer zijn geworden van het bombardement. Hiervoor vragen het stadsarchief en Stichting Voorouder uw hulp. Op stadsarchief.rotterdam.nl/apps/stadsarchief.nl/zoek-en-ontdek/themas/slachtoffers-bombardement/hulp-gevraagd/ staat een lijst met namen.
Kent u een persoon van de lijst en heeft u meer informatie, bijvoorbeeld over de toenmalige woonplaats of heeft u een bidprentje of iets dergelijks, dan zou dat enorm helpen bij het onderzoek. U kunt dan een mail sturen naar brandgrensDV@rotterdam.nl

Stichting Voorouder houdt zich bezig met de samenstelling van bevolkingsreconstructies en het uitvoeren en bevorderen van genealogisch, demografisch en DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant