Afbeelding

Rotterdammer van de Week: Sylvia Schuyer van Kerstcircus Ahoy

Algemeen 383 keer gelezen

De Rotterdamse Sylvia Schuyer maakt zich als spreekstalmeesteres op voor het aankomende Kerstcircus Ahoy. Voor de vijfde keer is ze in haar eigen stad de onmisbare schakel tussen de acts op 24 tot en met 30 december. “De voetsporen van mijn vader Eddy Schuyer vervullen mij met trots.” En dan is Sylvia ook nog eens Rotterdammer van de Week!

Door Gerrit van Loon

Waar stond je wiegje?

“In een Rotterdams ziekenhuis. Ik groeide op aan de Diergaardesingel, bij de Kruiskade en zat op een school waar nu de Pauluskerk staat. Nu woon ik al weer jaren op het Noordereiland.”

Nooit uit Rotterdam weg geweest?

“Wel zeker. Tot mijn twaalfde jaar woonde ik in het centrum, daarna reisde ik met mijn vader en moeder mee. Mijn vader Eddy was een bekende Rotterdamse goochelaar. We reisden van optreden naar optreden. Een echt circusleven. We gingen heel Europa door. Duitsland, Italië en bijvoorbeeld Arosa in Zwitserland deden we aan. Ik spreek zes talen, naast Nederlands en Engels zijn dat Frans, Duits, Italiaans en Spaans. Na 20 jaar reizen kwamen we terug naar Rotterdam en heb ik nog een tijdje aan de Dorpsweg in Charlois gewoond.”

Ben je trots op onze stad?

“Ja. We zijn internationaal geworden. De Markthal is bijvoorbeeld een toeristische trekpleister. Met al te veel toeristen moeten we uitkijken, te veel is nooit goed. Maar Rotterdammers blijven nuchter. Dat is voor mij lekker. In mijn vak is het vaak het tegenovergestelde. Gaat het om status, show en bewondering. Rotterdam is een heerlijke tegenhanger.”;

Schaam je je wel eens voor Rotterdam?

“Nee. Dat mensen muren bekladden of er een troep van maken irriteert mij wel. Waarom laat je je eigen omgeving verpauperen, denk ik dan. Als hondenbezitters de poep van hun beestje niet opruimen vind ik dat vervelend.”

Wat zijn jouw mooiste stukjes stad?

“Het oude gedeelte van Delfshaven. En uiteraard het Noordereiland. Ik ren er graag enkele rondjes om heen. Mijn hond laat ik er ook graag op uit.”

Waar kennen de mensen jou van?

“Van vier jaar Kerstcircus Ahoy. Mijn hoofd op de aanplakbiljetten. Daarnaast heb ik magische weetjes bij meidengroep K3 gedaan op televisie. En ik leid goochel- en magiecongressen.”

Wat is er zo mooi aan magie en het Kerstcircus?

“Mensen laten geloven in wonderen. Het blijft altijd verrassend en houdt mensen eeuwig jong. Het traditionele Kerstcircus in Ahoy is uniek. Ik ben de rode draad. Geef het programma kop en staart. Als eerste betreed ik de piste en als laatste verlaat ik die. Het heeft grote betekenis. Prachtig. Groot compliment ook aan Fernand Banning, de ervaren circusdirecteur.”

Wie is je voorbeeld?

“Yasmine Smart, een circuslegende. Mooie vrouw. Altijd onberispelijk gekleed. Enorm vakmanschap. Wist waar ze het over had bij het spreekstalmeesteren. Ik vond haar geweldig om te zien als kind.”

Omschrijf je zelf eens in een paar woorden?

“Zelfkritisch. Perfectionistisch. Veeleisend. Spontaan. (soms te)Bescheiden.”

Wat staat er op je bucketlist?

“Naar Hawaï gaan. Dat wil ik al heel mijn leven lang. Ik weet dat dit eiland mijn plek zal zijn. Een collega gaf mij ooit een sleutelhanger met de vlag van Hawaï. Dat is mijn talisman. Wie weet komt het er snel van, wie weet nooit.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant